«Αν μιλάμε για εξωπλανήτες, τα πράγματα θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρα: Δεν θα μεταναστεύσουμε εκεί». Η…. αποθαρρυντική αυτή δήλωση για το μέλλον της ανθρωπότητας δεν έγινε από κάποιον άσχετο με το ζήτημα αλλά από τον αστροφυσικό Michel Mayor, που κατέκτησε φέτος το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την ανακαλύψη τον πρώτο πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από ένα ηλιακό αστέρι έξω από το ηλιακό μας σύστημα.
Ο βραβευμένος επιστήμονας προσθέτει επίσης στη δήλωση του που αναμεταδόθηκε από το Live Science: «Οι πλανήτες αυτοί είναι πολύ, πολύ μακριά. Ακόμα και στην αισιόδοξη περίπτωση ενός πλανήτη όπου θα μπορούσαμε να ζήσουμε και ο οποίος δεν είναι πολύ μακριά, ας πούμε μερικές δεκάδες έτη φωτός, που δεν είναι πολλά στη γειτονιά μας, ο χρόνος για να φτάσουμε εκεί είναι σημαντικός».
Ο Μαγιόρ και ο συνάδελφός του, Ντιντιέ Κελό, κέρδισαν την προηγούμενη εβδομάδα το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για τη δουλειά τους πάνω στις τεχνικές εντοπισμού εξωπλανητών. Το δίδυμο ανίχνευσε έναν γίγαντα αερίου παρόμοιο με τον Δία που ονόμασαν Pegasi b, στο Παρατηρητήριο της Haute-Provence στη νότια Γαλλία.
Ο Μαγιόρ ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και ο Κελό διδακτορικός φοιτητής του όταν έκαναν την ανακάλυψη αυτή, τον Οκτώβριο του 1995, που έφερε επανάσταση στην αστρονομία. Από τότε, έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 4.000 άλλοι εξωπλανήτες στον Γαλαξία.
Ίσως να αναρωτιέστε γιατί κάποιος που πρωτοστάτησε στην ανακάλυψη του πρώτου εξωπλανήτη δεν πιστεύει στην\ δυνατότητα αποικισμού ενός άλλου πλανήτης μια μέρα. Ο 71χρονος επιστήμονας υποστηρίζει είπε ότι ένιωθε την ανάγκη με αυτόν τον τρόπο να «σκοτώσει» όλες τις τοποθετήσεις που λένε πως «εντάξει, θα πάμε σε έναν κατοικήσιμο πλανήτη εάν κάποια στιγμή η ζωή δεν είναι δυνατή στη Γη».
Αντίθετα, η πραγματικότητα είναι σκληρή για την ανθρωπότητα: Κάνουμε άνω-κάτω τη Γη και οποιεσδήποτε τρομερή ιδέα να εγκατασταθούμε σε μια άλλη ουράνια σφαίρα μας γοητεύοει. Ωστόσο, όλοι οι γνωστοί πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα είναι πολύ μακριά για να ταξιδέψουμε με την τρέχουσα τεχνολογία. “Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ημέρες χρησιμοποιώντας τα μέσα που διαθέτουμε σήμερα. Είναι εντελώς τρελό “, δήλωσε ο νομπελίστας αστροφυσικός .
«Πρέπει να προσέχουμε τον πλανήτη μας, είναι πολύ όμορφος και ακόμα απολύτως κατοικήσιμος», είναι το βασικό συμπέρασμα που θέλει να μοιραστεί λοιπόν ο Μαγιόρ, προσθέτοντας πως επαφίεται στην επόμενη γενιά να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες: «Δεν γνωρίζουμε, ο μόνος τρόπος να το κάνουμε είναι να αναπτύξουμε τεχνικές που θα μας επιτρέψουν να ανιχνεύσουμε τη ζωή από απόσταση “, κατέληξε.