Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των “αιώνιων” αντιπαραθέσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών για το πόσοι άνθρωποι συμμετείχαν σε μια διαμαρτυρία ή συγκέντρωση.
Είναι γνωστό ότι συχνά οι εκτιμήσεις για το πλήθος των συγκεντρωμένων μεταξύ διοργανωτών, πολιτικών αντιπάλων και επίσημων θεσμών συνήθως εμφανίζουν εντυπωσιακές διαφορές. Όμως, τώρα, ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης υπόσχεται ότι μπορεί να προσφέρει μία πιο αντικειμενική και αξιόπιστη εκτίμηση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρεζά Μπαχμανιάρ του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου, ανέπτυξαν μία νέα μέθοδο που συνδυάζει έναν νέο αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης με εικόνες από αεροπλάνα, ελικόπτερα ή drones, που πετάνε πάνω από μία εκδήλωση, προκειμένου να καταλήξει σε μία πιο ακριβή εκτίμηση του πλήθους.
Για να δημιουργήσει το σύστημα, η ομάδα μέτρησε “με το χέρι” σχεδόν το ένα τέταρτο ενός εκατομμυρίου ανθρώπων σε 33 εικόνες που τραβήχτηκαν από αεροσκάφη, dornes και ελικόπτερα, και στη συνέχεια χρησιμοποίησε τα δεδομένα για να εκπαιδεύσει έναν αλγόριθμο AI που ονομάζεται MRCNet.
Ο αλγόριθμος MRCnet διαχωρίζει σε μικρά τετράγωνα τις εικόνες του χώρου που έχουν τραβηχτεί από ψηλά και υπολογίζει πόσοι άνθρωποι βρίσκονται σε κάθε τετραγωνάκι. Το νέο σύστημα εμφανίζει ακρίβεια 15% μεγαλύτερη από τον καλύτερο ανταγωνιστή του. Είναι επίσης πολύ ταχύτερο, καθώς χρειάζεται μόνο 0,03 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να υπολογίσει τον αριθμό των ανθρώπων σε κάθε τετραγωνάκι της εικόνας.
Μέχρι στιγμής οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει το MRCnet μόνο σε εργαστηριακές συνθήκες, αλλά σύντομα θα «φορτώσουν» το σύστημά τους σε αεροπλάνα και ελικόπτερα για να το δοκιμάσουν και σε πραγματικές συνθήκες.
«Πρόκειται για ένα άκρως φορτισμένο θέμα. Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να είναι πραγματικά χρήσιμη, καθώς ούτε οι οργανωτές διαδηλώσεων ούτε οι κυβερνήσεις συχνά δεν θέλουν τους πραγματικούς αριθμούς. Θέλουν μόνο αριθμούς για μάρκετινγκ» ανέφερε ο Κιθ Στιλ του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, σύμφωνα με το «New Scientist».
«Θα επενδύσουν άραγε σε κάτι που χαλάει τους ισχυρισμούς τους;», αναρωτιέται με νόημα.