Η ύπαρξη ενός πλήρους QWERTY hardware πληκτρολογίου σε ένα κινητό τηλέφωνο συνήθως σήμαινε ότι η συσκευή αυτή προοριζόταν για επαγγελματική χρήση. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το ότι η ύπαρξη ενός πλήρους πληκτρολογίου διευκολύνει την εισαγωγή δεδομένων και κυρίως βοηθά πολύ στην ανταλλαγή emails. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι Blackberry συσκευές -με 1-2 εξαιρέσεις- έχουν πλήρη πληκτρολόγια κάτω από την οθόνη τους, ενώ το ίδιο συνέβαινε με τα επαγγελματικά κινητά της Nokia (Ε series).
Πλέον, όμως, η κατάσταση έχει αρχίζει να αλλάζει και η ύπαρξη ενός πλήρους QWERTY hardware πληκτρολογίου δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η συσκευή είναι επαγγελματική. Αλλά μπορεί να σημαίνει ότι προορίζεται σε χρήστες που αρέσκονται στην ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων (instant messaging ή chatting) με τους φίλους τους μέσω των δεκάδων σχετικών υπηρεσιών που υπάρχουν.
Νέα τάση
Η τάση αυτή έχει αρχίσει να γίνεται αρκετά έντονη, καθώς όλο και περισσότεροι κατασκευαστές σπεύδουν να παρουσιάσουν τέτοιου είδους συσκευές. Στην ελληνική αγορά, για παράδειγμα, κυκλοφορεί ήδη το HTC ChaCha με πλήρες πληκτρολόγιο, ενώ και το Juni της Huawei έχει αντίστοιχες δυνατότητες και απευθύνεται στο ίδιο κοινό. Επίσης, πολύ σύντομα θα δούμε και το Sony Ericsson txt, το οποίο και αυτό κάτω από την οθόνη του έχει ένα πλήρες πληκτρολόγιο.
Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που φαίνεται πως υπάρχει, ιδίως από τους νεαρότερης ηλικίας χρήστες, είναι ότι η Vodafone έχει λανσάρει μία σειρά συσκευών ονόματι Chatphones, τα οποία, επίσης, προορίζονται για chatting και το κόστος απόκτησης των οποίων είναι αρκετά χαμηλό. Σημειωτέον πως υπάρχουν και άλλες συσκευές, όπου το πληκτρολόγιο είναι συρόμενο και επίσης απευθύνονται στο ίδιο κοινό.
Το ενδιαφέρον είναι, μάλιστα, πως οι χρήστες που αποκτούν ένα τέτοιο κινητό είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν ότι η οθόνη είναι σχετικά μικρή (κάτω από 3 ίντσες) και ότι η συσκευή -αν μιλάμε για χαμηλό κόστος- δεν έχει όλες τις δυνατότητες που μπορεί να βρει κάποιος σε ένα περισσότερο συμβατικό smartphone.
Βέβαια, όλα τα smart-phones έχουν πληκτρολόγιο, το οποίο, όμως, είναι εικονικό, δηλαδή εμφανίζεται πάνω στην οθόνη. Όμως, η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι, ενώ το εικονικό πληκτρολόγιο προσφέρει μία πολύ καλή εμπειρία, πολλοί χρήστες προτιμούν το hardware πληκτρολόγιο επειδή είναι αρκετά πιο γρήγορο.
Facebook και Twitter
Ένας άλλος λόγος που τέτοιου είδους συσκευές έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς είναι γιατί κάνουν πιο γρήγορη τη δημοσίευση posts στο Facebook και tweets στο Twitter, δύο από τις πλέον δημοφιλείς υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης. Δεδομένου κιόλας ότι πολλές από τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης έχουν ειδικές εφαρμογές για κινητά, είναι προφανές ότι αρκετοί χρήστες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το κινητό τους για να έχουν πρόσβαση σ’ αυτές.
Και, φυσικά, να εκφράζουν τις απόψεις τους και την κατάσταση μέσω αυτών, αλλά και να απαντούν στα μηνύματα των φίλων τους. Οπότε, το hardware πληκτρολόγιο είναι και εκεί απαραίτητο. Σημειωτέον πάντως πως σταδιακά βλέπουμε να κάνουν την εμφάνισή τους αρκετές συσκευές, οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για να κάνουν πιο εύκολη και γρήγορη την πρόσβαση στο Facebook, καθώς το μόνο που απαιτείται, συνήθως, είναι το πάτημα ενός πλήκτρου.