Οι αστροναύτες που ετοιμάζονται τα επόμενα χρόνια να ξεκινήσουν μακρές αποστολές στον Άρη και ενδεχομένως πιο πέρα, θα κουβαλάνε σπόρους μαρουλιών σχεδόν σίγουρα μαζί τους.
Κι αυτό καθώς ένα πείραμα που διεξήχθη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έδειξε ότι όχι μόνο το λαχανικό μπορεί να καλλιεργηθεί στο διάστημα, αλλά και ότι είναι τόσο θρεπτικό όσο το μαρούλι που καλλιεργείται στη Γη.
Οι μελλοντικοί αστροναύτες που κατευθύνονται σε μακριές αποστολές δεν θα έχουν αρκετό περιθώριο να μεταφέρουν όλες τις απαραίτητες προμήθειες συσκευασμένων τροφίμων και ακόμη και αν το έκαναν, η ποιότητα οποιουδήποτε προσυσκευασμένου φαγητού θα αλλοιωθεί με την πάροδο του χρόνου. Γι ‘αυτό οι σημερινοί αστροναύτες έχουν εξερευνήσει τρόπους καλλιέργειας σοδειάς στο διάστημα.
Σύμφωνα με το Phys Org, στο πλαίσιο νέας μελέτης στο Frontiers in Plant Science η Κριστίνα Χονταντάντ, ερευνήτρια του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι, και άλλοι επιστήμονες, αναφέρουν την επιτυχία καλλιέργεια μαρουλιού (red romain- ‘Outredgeous’) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Τα μαρούλια καλλιεργήθηκαν το 2014-2016 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με αποστειρωμένους σπόρους μέσα σε ειδικούς θαλάμους με φωτισμό LED και σύστημα άρδευσης, ειδικά σχεδιασμένο για καλλιέργεια στο διάστημα. Τα μαρούλια μεγάλωναν ανενόχλητα μέσα στις ειδικές «Veggie» (Vegetable Production Systems) μονάδες για 33-56 ημέρες, μέχρι που μέλη του πληρώματος ήταν σε θέση να φάνε μέρος των φύλλων τους, χωρίς παρενέργειες. Τα υπόλοιπα καταψύχθηκαν και απεστάλησαν στη Γη για χημική και βιολογική ανάλυση.
Οι ερευνητές καλλιέργησαν φυτά στη Γη υπό τις ίδιες συνθήκες και μελέτησαν τα αποτελέσματα. Το «διαστημικό» μαρούλι ήταν παρόμοιο σε σύνθεση με τα φυτά που καλλιεργήθηκαν στη Γη, αν και σε κάποιες περιπτώσεις ο ιστός του ήταν πιο πλούσιος σε στοιχεία όπως ποτάσιο, νάτριο κ.α.).
Το μαρούλι που καλλιεργήθηκε στο διάστημα είναι απαλλαγμένο από μικρόβια που προκαλούν ασθένειες και ασφαλές προς βρώση, και ταυτόχρονα το ίδιο θρεπτικό με φυτά που καλλιεργούνται στη Γη, ακόμα και αν καλλιεργείται σε χαμηλότερη βαρύτητα και συνθήκες εντονότερης ακτινοβολίας.
«Η δυνατότητα καλλιέργειας τροφής σε ένα βιώσιμο σύστημα που είναι ασφαλής για κατανάλωση από το πλήρωμα θα είναι κρίσιμης σημασίας καθώς η NASA προχωρά προς μακρύτερες αποστολές» τόνισε η Χονταντάντ.
Το τελικό συμπέρασμα ήταν πως τα μαρούλια που καλλιεργήθηκαν στις μονάδες Veggie στο διάστημα ήταν ασφαλή, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω πειράματα πάνω στο αντικείμενο.