Στις 20 Μαΐου 2020, εκπρόσωπος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σιγκαπούρης επιβεβαίωσε ότι ένας Μαλαισιανός υπήκοος καταδικάστηκε σε θανατική ποινή για κατηγορίες διακίνησης ναρκωτικών.
Η απόφαση κοινοποιήθηκε «μέσω τηλεδιάσκεψης» την Παρασκευή 15 Μαΐου 2020. Ο δικηγόρος του άνδρα επιβεβαίωσε ότι αυτή η ακρόαση καταδίκης πραγματοποιήθηκε μέσω της γνωστής πλταφόρμας βιντεοκλήσεων Zoom.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Πουνιθάν Γκενασάν, 37 ετών, από τη Μαλαισία, έμαθε την Παρασκευή πως θα απαγχονιστεί ως ο εγκέφαλος πίσω από μια συναλλαγή για ηρωίνη το 2011, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, με τη χώρα σε lockdown για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.
«Για την ασφάλεια όλων όσων εμπλέκονται στις διαδικασίες, η ακρόαση…έγινε μέσω βιντεοδιάσκεψης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σιγκαπούρης, επικαλούμενος περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω ιού.
Πρόκειται για την πρώτη ποινική υπόθεση όπου ανακοινώνεται εξ αποστάσεως θανατική ποινή στη Σιγκαπούρη. Δεν πρόκειται ωστόσο για την πρώτη ανάλογη υπόθεση παγκοσμίως, καθώς σύμφωνα με την οργάνωση Fair Trials, η Νιγηρία κατέχει τα “ζοφερά σκήπτρα”, έχοντας ανακοινώσει νωρίτερα μέσα στον μήνα την πρώτη θανατική εξ αποστάσεως.
Ο δικηγόρος του Γκενασάν, Πίτερ Φερνάντο, είπε πως δεν ήταν αντίθετος στην αναγγελία μέσω Zoom, καθώς ο δικαστής ακουγόταν ξεκάθαρα και ότι δεν παρουσιάστηκαν άλλα νομικά επιχειρήματα. Ωστόσο, όπως τόνισε, ο πελάτης του εξετάζει το ενδεχόμενο έφεσης κατά της απόφασης.
Οργανώσεις για τα δικαιώματα των πολιτών έχουν επικρίνει τη χρήση βιντεοκλήσεων για την επιβολή ποινών. “Είτε μέσω zoom είτε αυτοπροσώπως, η θανατική ποινή είναι πάντα σκληρή και απάνθρωπη. Αυτή η υπόθεση είναι μια άλλη υπενθύμιση ότι η Σιγκαπούρη συνεχίζει να αψηφά το διεθνές δίκαιο και τα πρότυπα επιβάλλοντας τη θανατική ποινή για εμπόριο ναρκωτικών, και ως υποχρεωτική ποινή”, ανέφερε σε ανακοίνωση της η Διεθνής Αμνηστία.
Σημειώνεται ότι η ίδια η Zoom, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.