Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον τεχνολογικό κολοσσό Cisco φιλοδοξεί στη δημιουργία ενός «Διεθνούς Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού» στον χώρο των πρώην δημοτικών σφαγείων, στη δυτική πλευρά της συμπρωτεύουσας.
Για το έργο αυτό υπογράφθηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρίας «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ψηφιακές Δεξιότητες». Την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, υιοθετώντας σχετική εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης σε συνεδρίασή του την προηγούμενη Παρσκευή που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Αναφερόμενος σκοπός είναι η διαμόρφωση του πλαίσιου και την παραγωγή καινοτόμων λύσεων για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πολιτισμού στο χώρο των πρώην δημοτικών Σφαγείων. Όπως προβλέπεται τα εμπλεκόμενα μέρη συμφωνούν να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός “Διεθνούς Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού” στη Θεσσαλονίκη.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας στοχεύει να καθορίσει τις βασικές δραστηριότητες και το πλαίσιο διακυβέρνησης που θα επιτρέψει την ανάπτυξη αυτού του Κέντρου και των σχετικών προγραμμάτων στη Θεσσαλονίκη. Οι προτεραιότητές του “Προγράμματος” θα είναι η καινοτομία και η δια βίου κατάρτιση δεξιοτήτων για τη διατήρηση, την προβολή και την ενίσχυση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Πολιτισμού στη σύγχρονη κοινωνία και το αστικό περιβάλλον, με στόχο την υποστήριξη όλων των κρίσιμων τομέων που βρίσκονται στο σημείο τομής αυτών και των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το «Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού» θα φιλοξενεί ομάδες νέων επιχειρήσεων, ενώ θα υπάρξουν και συνεργασίες μεταξύ νεοσύστατων επιχειρήσεων (start-ups), πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τοπικών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη προγραμμάτων καινοτομίας. Συγκεκριμένα πρόκειται να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε τέσσερις βασικούς άξονες: Στην υλοποίηση προγραμμάτων καινοτομίας, στην ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων, στην προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και στην δια βίου εκπαίδευση σε θέματα τεχνολογίας.
Για την υποστήριξη των προτεραιοτήτων του Μνημονίου Συνεργασίας θα αναληφθούν δράσεις για την οικονομική ανάπτυξη, τον τουρισμό, τον πολιτιστικό τουρισμό, τη δια βίου εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα, την ψηφιοποίηση υπηρεσιών, βάσεων δεδομένων και αρχείων, τη μετάδοση πολιτιστικών εκδηλώσεων μέσω υπηρεσιών ζωντανής ροής ήχου και εικόνας, βιώσιμη κινητικότητα στα ιστορικά κέντρα των πόλεων, διατήρηση των ιστορικών μνημείων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αστικό περιβάλλον και υπερπληθυσμός και γενικά ανάπτυξη στρατηγικών και εφαρμογή καινοτόμων λύσεων για τις σημερινές προκλήσεις.
Βασική φιλοδοξία είναι το «Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού» να φιλοξενεί ομάδες νέων επιχειρήσεων. Γι’ αυτό άλλωστε, θα υπάρξουν και συνεργασίες μεταξύ νεοσύστατων επιχειρήσεων (start-ups), πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τοπικών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη προγραμμάτων καινοτομίας.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε λόγο για μια εμβληματική πρωτοβουλία που αναβαθμίζει τη Θεσσαλονίκη και την εντάσσει σε παγκόσμιους χάρτες. Σημείωσε δε ότι για πρώτη φορά γίνεται μια τόσο μεγάλη επένδυση στην πόλη σε αυτόν τον τομέα. Αντίστοιχα μεγάλα κέντρα υποστηριζόμενα από τη Cisco, όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης, παγκοσμίως βρίσκονται σε 15 μεγαλουπόλεις, μεταξύ των οποίων σε Σιγκαπούρη, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Μιλάνο και Παρίσι.