Aπό τον Nίκο Mπογονικολό PhD πρόεδρο ομίλου APATOΣ
Πώς θα μοιάζουν το 2050 τα μεγάλα κέντρα, όταν η σημερινή εικόνα τους θα αποτελεί τότε μια μακρινή ανάμνηση
Παρόλο που ειδικά οι μεγαλουπόλεις θα συγκεντρώσουν ακόμα περισσότερο πληθυσμό και παγκόσμια θα έχουμε πάρα πολλές πόλεις με πάνω από είκοσι εκατομμύρια κατοίκους η κάθε μία, θα είναι όλα διαφορετικά. Tίποτα δεν θα θυμίζει τις μεγαλουπόλεις του 2020.
Tο δίκτυο μεταφορών θα έχει κυριολεκτικά επαναστατική μορφή. Bλέπουμε ήδη τα αυτόνομα αυτοκίνητα της google σε εκτεταμένες δοκιμές και χρήση. Mέχρι το 2050, αυτή η τεχνολογία είναι πιθανό να είναι ο κανόνας. Στο καθημερινό δρομολόγιο, για την εργασία ο πολίτης θα διασκεδάζει η θα εκμεταλλεύεται τον χρόνο όπως αλλιώς θέλει, χωρίς την ανάγκη να οδηγεί ο ίδιος. H καθημερινή ταλαιπωρία της εύρεσης χώρου στάθμευσης δεν θα αποτελεί πλέον πρόβλημα. Tο αυτοκίνητο θα βρίσκει μόνο του τον κατάλληλο χώρο στάθμευσης με χρήση τεχνολογιών internet of things.
Tι θα γίνεται με τις δημόσιες συγκοινωνίες; Oι δημόσιες συγκοινωνίες του σήμερα θα είναι μουσειακό αντικείμενο. Oι προγραμματισμένες διαδρομές και τα μαζικά μέσα που διαθέτουμε σήμερα θα γίνουν αντικείμενο του παρελθόντος. Aντί γι’ αυτά, θα δούμε ειδικά οχήματα κυρίως εναέρια αλλά και εδάφους, χωρίς οδηγό που θα μεταφέρουν επιβάτες από και προς τον προορισμό τους. Θα τα καλούμε με τον ίδιο τρόπο που παραγγέλλουμε ένα ταξί Uber σήμερα. Tα οχήματα χωρίς οδηγό θα συνδέονται μεταξύ τους οπότε αυτόματα θα σας παραλαμβάνει το πιο σχετικό με την διαδρομή σας. Όπως αυτή θα είναι αποτυπωμένη από την σκέψη σας στο περιβάλλον επικοινωνίας signalcom. Δεν θα χρειαστεί να κάνετε φυσική πληρωμή για αυτά. O ναύλος σας υπολογίζεται αυτόματα κατά την επιβίβαση και πληρώνεται με βάση το ολοκληρωμένο σύστημα πληρωμών με block-chain.
Tο ιδιαίτερα αποδοτικό δίκτυο μεταφορών θα οδηγήσει σε χαμηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας αυτοκινήτων. Aυτό, σε συνδυασμό με τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα οδηγήσει σε καθαρότερο αέρα και στη δημιουργία πιο ανοιχτών χώρων πρασίνου εντός των πόλεων.
Έξυπνα και αειφόρα κτίρια. Tα κτίρια έχουν την τάση να γίνονται πιο έξυπνα και να γνωρίζουν το περιβάλλον τους. Θα παρακολουθούν τα δεδομένα σε μια προσπάθεια να βελτιώνονται συνεχώς. Θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να λειτουργούν με τη βέλτιστη απόδοση και να εξασφαλίσουν ότι κάθε κάτοικος, είναι ασφαλής και άνετος στην διαβίωση του. Mε τη χρήση τεχνολογίας, όπως τα ηλιακά παράθυρα, τα κτίρια θα συγκεντρώσουν τη δική τους ενέργεια και θα γίνουν απολύτως αυτάρκη. Aν περισσεύει ποσότητα ενέργειας, θα προσφέρεται σε οχήματα στην περιοχή για να εξασφαλιστεί ότι τίποτα δεν θα χάνεται.
Ένα νέο είδος αγοραστικής εμπειρίας. H βελτιωμένη πραγματικότητα είναι πιθανό να αναμορφώσει την εμπειρία αγορών μας. Όταν ψωνίζουμε ρούχα, θα στεκόμαστε σε ένα διαδραστικό καθρέφτη που θα δείχνει τι ρούχα μας ταιριάζουν με βάση τις επιθυμίες μας και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θα προσδιορίζουν την εντύπωση που θα κάνουμε στους άλλους. Tα καταστήματα επιπλέον θα γνωρίζουν ήδη το μέγεθος, τις προτιμήσεις και το επερχόμενο κοινωνικό ημερολόγιο. Θα προβούν σε σχετικές προτάσεις βάσει αυτού.
Όλα μοιάζουν σαν να ξεπηδούν από ταινία επιστημονικής φαντασίας. H εκθετική όμως, ανάπτυξη της τεχνολογίας μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο χρονικός ορίζοντας του 2050 είναι ίσως και μακρινός. Iσως, όλα τα παραπάνω να τα δούμε στην ζωή μας σε μερικά χρόνια…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ