Ένα βήμα πριν την κυκλοφορία της επόμενης έκδοσης των Windows και ο επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης αποκαλύπτει ολοένα και περισσότερα χαρακτηριστικά από το λειτουργικό σύστημα που προορίζεται για περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο PC αλλά και ταμπλέτες.
Η τελευταία αποκάλυψη αφορά στο χρόνο εκκίνησης: στα Windows 8 ο υπολογιστής θα είναι έτοιμος για δράση από 30% έως και 75% πιο γρήγορα.
Περιγραφή της τεχνικής
Στο δημοσίευμα στο μπλογκ που έχει στήσει η ομάδα ανάπτυξης με επικεφαλής τον Στήβεν Σινόφσκι, Buliding Windows 8, αναλύεται λεπτομερώς η διαδικασία εκκίνησης και επανεκκίνησης του λειτουργικού στα Windows Vista και στα Windows 7.
Επίσης περιγράφεται η νέα τεχνική με την οποία μειώνεται έως και 75% ο χρόνος που μεσολαβεί από την ώρα που ο χρήστης θα πατήσει το On μέχρι τη στιγμή που το σύστημά του θα είναι έτοιμο να δεχτεί εντολές.
Πρόκειται για μια υβριδική μέθοδο επαναφοράς του συστήματος σε λειτουργία, ανάμεσα στο λεγόμενο hibernate (όταν το σύστημα έχει τεθεί σε κατάσταση αδράνειας και ενεργοποιείται εκ νέου) και την πλήρη εκκίνηση από το μηδέν.
Σε δοκιμές του λεγόμενου fast boot των Windows 8 σε 30 PC με διαφορετική σύνθεση, η ομάδα κατέγραψε εκκίνηση από 17 δευτερόλεπτα έως 32 δευτερόλεπτα, όταν στα περισσότερα ο χρόνος ήταν γύρω στα 20 δευτερόλεπτα. Συγκριτικά, οι χρόνοι εκκίνησης στα Windows 7 ποτέ δεν πέφτουν κάτω από τα 25 δευτερόλεπτα, υπάρχουν περιπτώσεις που ξεπερνούν το λεπτό και ο μέσος όρος ξεπερνάει τα 40 δευτερόλεπτα.
Ο χρόνος για το λεγόμενο boot θα είναι εξαιρετικά μειωμένος σε συστήματα με δίσκο χωρίς μηχανικά μέρη (τους ακριβούς ακόμα δίσκους σταθερής κατάστασης SSD, σε σχέση με τους διαδεδομένους σκληρούς δίσκους) και στους νεότερους υπολογιστές που βασίζονται σε μητρικές με το σύστημα αναγνώρισης των υποσυστημάτων UEFI, τον διάδοχο του BIOS: Σε βίντεο που συνοδεύει την ανάρτηση στο μπλογκ, η εκκίνηση ενός λάπτοπ δεν ξεπερνάει τα 4 δευτερόλεπτα.
H Microsoft δεν είναι η μόνη που υπόσχεται τον καλύτερο χρόνο εκκίνησης: η Google με τα Chromebook (τα συστήματα μόνο με browser βασισμένα στο δικό της ChromeOS) και η Apple με τα MacBook Air έχουν να επιδείξουν εξαιρετικούς χρόνους που ισοδυναμούν με άμεση εκκίνησης (instant on).