Αυτές τις μέρες είναι σύνηθες φαινόμενο η ανησυχία στο άκουσμα κάποιου βήχα. Πρόκειται περί COVID-19 ή απλώς καθαρίζετε το λαιμό σας; Η τεχνολογία ίσως να μπορεί να βοηθήσει στο να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις, καθώς ερευνητές του MIT ανέπτυξαν ένα λογισμικό AI που μπορεί να αναγνωρίσει τον αναγκαστικό βήχα από άτομα που πάσχουν από COVID-19, ακόμα κι αν κατά τα άλλα είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού.
Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας την AI με παρόμοια λογική για μεθόδους εντοπισμούς του Αλτσχάιμερ, διαπίστωσαν ότι μπορούν να εντοπίσουν μοτίβα χαρακτηριστικά της Covid-19 από τους τέσσερις βιοδείκτες – δύναμη φωνητικών χορδών, συναίσθημα, πνευμονική και αναπνευστική απόδοση και μυϊκή αποδυνάμωση. Το μοντέλο εντόπισε με επιτυχία το 98,5% των περιπτώσεων βήχα από άτομα πουδιαγνώσθηκαν με Covid-19 και μάλιστα, ανίχνευσε με ακρίβεια όλες τις κατά τα άλλα ασυμπτωματικές περιπτώσεις.
Σύμφωνα με τον Μπράιαν Σουμπιράνα, επιστήμονα του ΜΙΤ και έναν εκ των συντελεστών του εν λόγω επιστημονικού άρθρου, το οποίο δημοσιεύτηκε στο IEEE Journal of Engineering in Medicine and Biology, «ο τρόπος με τον οποίο παράγεις ήχο αλλάζει όταν έχεις Covid, ακόμα και αν είσαι ασυμπτωματικός». «Περιπτώσεις πρακτικής χρήσης θα μπορούσαν να είναι ο καθημερινός έλεγχος μαθητών, εργαζομένων και του κοινού, καθώς σχολεία, χώροι εργασίας και μέσα μεταφοράς επαναλειτουργούν, ή για έγκαιρο εντοπισμό ξεσπασμάτων σε ομάδες», πρόσθεσε.
Όπως αναφέρει το BBC, αντίστοιχες έρευνες γίνονται και αλλού- μεταξύ των οποίων και από το Cambridge University, το Carnegie Mellon University και η βρετανική startup Novoic. Τον Ιούλιο το πρόγραμμα Covid-19 Sounds του Κέμπριτζ ανέφερε ποσοστό επιτυχίας 80% στον εντοπισμό κρουσμάτων με βάση έναν συνδυασμό ήχων αναπνοής και βήχα. Ως τον Αύγουστο είχε 459 ηχητικά δείγματα βήχα και αναπνοής, από 378 άτομα, και τώρα αναφέρει πως έχει 30.000 καταγραφές. Από πλευράς του, το εργαστήριο του MIT συγκέντρωσε περίπου 70.000 ηχητικά δείγματα, εκ των οποίων 2.500 είναι με άτομα που έχουν επιβεβαιωμένα νοσήσει.
Οι επιστήμονες προσανατολίζονται τώρα προς μια «φιλική προς το χρήστη» εφαρμογή που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πρώτης ανίχνευσης του ιού. Ίσως χρειαστεί να βήχετε απλά στο τηλέφωνό σας κάθε μέρα για να διαπιστώσετε εάν είναι ασφαλές να κατευθυνθείτε.Υποστηρίζουν μάλιστα ότι μια γενικευμένη χρήση ενός τέτοιου μέσου θα μπορούσε να θέσει τέρμα στις πανδημίες, αν και είναι δεδομένο ότιεγείρονται και σε μια τέτοια περίπτωση ζητήματα προστασίας των προσωπικών βιολογικών δεδομένων.