Να αποκρυπτογραφήσει τι προσπαθεί να σας πει η γάτα σας μέσα από τα καθημερινά της νιαουρίσματα, προσπαθεί μια νέα εφαρμογή που έχει αναπτύξει πρώην μηχανικός της Alexa της Amazon.
Ο Javier Sanchez, διευθυντής έργου στην εταιρεία τεχνολογίας Akvelon, προσπαθώντας να διερευνήσει το πανάρχαιο “μυστήριο” της επικοινωνίας μεταξύ των γατών και των ιδιοκτητών τους. ανέπτυξε την εφαρμογή MeowTalk, η οποία στοχεύει στη μετάφραση ενός ευρέος φάσματος “λέξεων” των αιλουροειδών.
«Δεν είναι γλώσσα. Δεν μοιράζονται λέξεις ούτε επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι γάτες δεν νιαουρίζουν ποτέ η μιαστην άλλη στη φύση », δήλωσε ο Sanchez σε τηλεοπτικό σταθμό του Σιάτλ. Αφού παρακολούθησε την ραδιοφωνική σειρά «Η Μυστική Γλώσσα των Γάτων», ο Σάντσεζ προσάρμοσε την εμπειρία του στην Alexa πάνω στα νιαουρίσματα των γατών.
Η έρευνα του Sanchez και της ομάδας του διαπίστωσε ότι οι γάτες έχουν εννέα βασικές φράσεις, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν οι «είμαι χαρούμενη», «πεινάω» και «πονάω». Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να συνδέσουν αυτά τα συναισθήματα ανάλογα με το περιβάλλον και να αποκωδικοποιήσουν τι σημαίνουν. Η δυσκολία είναι ότι κάθε γάτα φαίνεται να νιαουρίζει με μοναδικό τρόπο, ανάλογα και με τον ιδιοκτήτη της, πράγμα που δυσκολεύει την ταυτοποίηση των νιαουρισμάτων.
Η «έξυπνη» εφαρμογή, αντί να βασίζεται σε μια ενιαία βάση δεδομένων με ήχους από γάτες, προσπαθεί να «μεταφράσει» εξατομικευμένα, λαμβάνοντας υπόψη το διαφορετικό «προφίλ» κάθε γάτας. Αλλά ο απώτερος στόχος τους είναι να βρουν ένα κολάρο που θα μεταφράζει μέσωφωνητικής απόκρισης.
«Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα, με όλη αυτή την κοινωνική αποστασιοποίηση που συμβαίνει, καθώς οι άνθρωποι αναγκάζονται να περιοριστούν στο σπίτι τους με το κατοικίδιό τους», δήλωσε ο Σάντσεθ στο BBC. «Η νέα τεχνολογία θα τους επιτρέψει να επικοινωνούν με τη γάτα τους ή τουλάχιστον να καταλαβαίνουν την πρόθεσή της και να δημιουργούν έτσι μια πολύ σημαντική σχέση» ανέφερε συγκεκριμένα.
Αν κι η εφαρμογή, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη δωρεάν στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store και Apple App Store, βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξής της, έχει κιόλας δεχτεί αρκετά αρνητικά σχόλια. Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που παραπονιούνται για τα «μεταφραστικά» λάθη της. Ενδεικτικά, ένας χρήστης ανέφερε ότι η γάτα του γρύλιζε μάλλον απειλητικά, αλλά η εφαρμογή μετέφραζε συνεχώς ότι εκείνη τον…αγαπούσε.
Σύμφωνα με έναν άλλο χρήστη, πάντως, «αν δεν την πάρεις πολύ στα σοβαρά, έχει πραγματικά μεγάλη πλάκα», χαρακτηριστικό που επίσης βοηθάει σε συνθήκες καραντίνας…