«Τα κοινωνικά ρομπότ σαν κι εμένα μπορούν να φροντίσουν τους άρρωστους ή τους ηλικιωμένους», λέει η «Sophia» καθώς πραγματοποιεί περιοδεία στο εργαστήριό της στο Χονγκ Κονγκ. «Μπορώ να βοηθήσω στην επικοινωνία, στη θεραπεία και στην παροχή κοινωνικής στήριξης, ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις», συμπληρώνει.
Η «Sophia», είναι ένα «κοινωνικό ρομπότ» που ρομπότ είχε εμφανιστεί το 2016, για το οποίο πλέον η κατασκευάστρια εταιρεία του Hanson Robotics στο Χονγκ Κονγκ σκέφτεται να προχωρήσει στη μαζική παραγωγή του συγκεκριμένου μοντέλου για τη φροντίδα αρρώστων και ηλικιωμένων. Καθώς τα νέα δεδομένα της πανδημίας που εκτιμάται ότι θα φέρουν νέες ευκαιρίες για τη βιομηχανία ρομποτικής, η εταιρεία προσανατολίζεται στη μαζική παραγωγή του ως τα τέλη του έτους.
Σύμφωνα με τη Hanson Robotics, τέσσερα μοντέλα, μεταξύ των οποίων η Sophia, θα μπορούσαν να αρχίσουν να παράγονται από εργοστάσια στο πρώτο ήμισυ του 2021. «Ο κόσμος της Covid-19 θα χρειαστεί όλο και περισσότερη αυτοματοποίηση για να κρατήσει τους ανθρώπους ασφαλείς» δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Ντέιβιντ Χάνσον, που πιστεύει πως οι ρομποτικές λύσεις δεν περιορίζονται στον τομέα της υγείας, μα θα μπορούσαν να βοηθήσουν και σε βιομηχανίες όπως η λιανική και οι αερογραμμές.
«Η Sophia και τα ρομπότ της Hanson είναι μοναδικά, επειδή μοιάζουν τόσο με ανθρώπους» πρόσθεσε. «Μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα αυτούς τους καιρούς, όπου οι άνθρωποι νιώθουν τρομερή μοναξιά και κοινωνική απομόνωση». Για τον Χάνσον στόχος είναι η πώληση «χιλιάδων» ρομπότ το 2021, μικρών και μεγάλων.
Ο καθηγητής κοινωνικής ρομποτικής Τζόχαν Χουρν, η έρευνα του οποίου περιλαμβάνει δουλειά πάνω στη Sophia, είπε ότι, αν και η τεχνολογία είναι ακόμα σε σχετικά πρώιμο επίπεδο, η πανδημία θα μπορούσε να επιταχύνει τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ. «Μπορώ να συμπεράνω ότι η πανδημία θα μας βοηθήσει πραγματικά να πάρουμε ρομπότ νωρίτερα στην αγορά, επειδή οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος», δήλωσε ο Hoorn, από το Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ.
Πέραν της «Σοφίας», η εταιρεία θα λανσάρει αργότερα μέσα στο έτος ένα ρομπότ ονόματι Grace, που έχει αναπτυχθεί για τον τομέα της υγείας. Προϊόντα από άλλους μεγάλους «παίκτες» του χώρου βοηθούν ήδη στη μάχη κατά της πανδημίας- όπως το Pepper της SoftBank Robotics που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό ανθρώπων που δεν φορούν μάσκες. Επίσης στην Κίνα, η εταιρεία ρομποτικής CloudMinds βοήθησε στο να στηθεί ένα νοσοκομείο με ρομπότ κατά την επιδημία στη Γουχάν.
Σημειώνεται ότι η χρήση των ρομπότ ήταν ήδη σε άνοδο από πριν την πανδημία, καθώς σύμφωνα με την International Federation of Robotics, οι πωλήσεις ρομπότ επαγγελματικών υπηρεσιών διεθνώς είχαν ήδη σημειώσει άλμα 32% στα 11,2 δισ. δολάρια μεταξύ του 2018 και του 2019.