Μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Fraunhofer for Optronics, System Technologies and Image Exploitation IOSB στο Ilmenau, σε συνεργασία με την υπηρεσία διασώσεων του Χάλλε, ανέπτυξαν ένα πλωτό ρομπότ διάσωσης που θα υποστηρίξει το προσωπικό σε πισίνες και κολυμβητικές λίμνες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με πνιγμούς στο μέλλον.
Σύμφωνα με τη γερμανική ένωση διασωστών, περίπου 420 άνθρωποι πνίγηκαν στη Γερμανία το 2019, με την πλειονότητα αυτών να χάνουν τις ζωές τους σε λίμνες, πισίνες και ποτάμια. Ως ένας από τους λόγους για αυτό θεωρείται η έλλειψη εκπαιδευμένων ναυαγοσωστών για να επιτηρούν τις πισίνες- και αυτό ελπίζουν να αλλάξουν οι ερευνητές με το συγκεκριμένο ρομπότ, οι οποίοι έχουν ήδη σχεδιάσει ένα αυτόνομο υποβρύχιο όχημα που έχει λάβει βραβεία- το DEDAVE.
«Υπάρχουν τυπικές θέσεις σώματος που δείχνουν ότι κάποιος κινδυνεύει», εξηγεί ο επιστήμονας υπολογιστών Χέλγκε Ρένκεβιτς, που ηγήθηκε του προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών Θεμάτων και Ενέργειας (BMWi). Για τον σκοπό αυτό, τοποθετήθηκαν κάμερες παρακολούθησης στην οροφή της αίθουσας που καταγράφουν τα μοτίβα κίνησης και τη θέση του πνιγμένου ατόμου στην πισίνα και στέλνουν τις συντεταγμένες στο ρομπότ.
Το ρομπότ στη συνέχεια απελευθερώνεται από ένα σταθμό πρόσδεσης στο κάτω μέρος της πισίνας και κατευθύνεται στις καθορισμένες συντεταγμένες. Εκεί, με τη βοήθεια φωτογραφικών μηχανών, εντοπίζει το άτομο σε κίνδυνο και το μεταφέρει στην επιφάνεια του νερού. Μια συσκευή στερέωσης και πρόσδεσης εξασφαλίζει ότι εάν ένα άτομο είναι αναίσθητο, δεν θα γλιστρήσει όταν ανεβαίνει στην επιφάνεια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η συσκευή μπορεί επίσης να τοποθετηθεί σε άλλα υποβρύχια οχήματα.
Στις λίμνες που δεν διαθέτουν οροφές τον ρόλο των καμερών αναλαμβάνουν drones και συστήματα ζέπελιν. «Αυτά τα drones και τα διαφημιστικά μπαλόνια μπορούν εύκολα να εξοπλιστούν με κάμερες» ανέφερε ο Ρένκεβιτς. Καθώς το νερό της λίμνης είναι πιο θολό σε σχέση με τις πισίνες, το υποβρύχιο όχημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ακουστικούς αισθητήρες αντί για οπτικούς. Με αυτόν τον τρόπο η θέση και ο προσανατολισμός των ανθρώπων μπορούν να καθοριστούν χρησιμοποιώντας την ηχώ των ηχητικών κυμάτων και το ρομπότ μπορεί να πλοηγηθεί αυτόνομα στο άτομο-στόχο και να το παραλάβει.
Σε δοκιμές ανοιχτά της λίμνης Hufeisensee κοντά στο Halle (στον ποταμό Saale), οι ερευνητές έχουν ήδη αποδείξει ότι ο μηχανισμός λειτουργεί επίσης τέλεια στην πράξη. Εδώ, το ρομπότ διάσωσης έπιασε ένα ομοίωμα 80 κιλών σε βάθος τριών μέτρων, το ασφάλισε, το έφερε στην επιφάνεια μέσα σε ένα δευτερόλεπτο και στη συνέχεια το πήρε από τη συντομότερη διαδρομή προς την ακτή όπου περίμεναν οι δυνάμεις διάσωσης. Η όλη διαδικασία, σύμφωνα με τον Ρένκεβιτς, κράτησε δύο λεπτά.
Το μοντέλο που χρησιμοποιείται προς το παρόν, είναι εξοπλισμένο με μπαταρίες, κινητήρα, κάμερες και αισθητήρες, έχει μήκος 90 εκατοστά, ύψος 50 εκατοστά και πλάτος 50. Στόχος των ερευνητών είναι η περαιτέρω μείωση του μεγέθους και η ανάπτυξη διαφορετικών εκδόσεων για χρήση σε πισίνες και λίμνες.