Νέα μέτρα κατά της πειρατείας, και πιο συγκεκριμένα την αναζήτηση πειρατικού υλικού μέσω της μηχανής αναζήτησης της, ανακοίνωσε η Google,
με στόχο τη μείωση εμφάνισης παρανόμων ιστότοπων στα αποτελέσματα αναζήτησης. Στόχος η αντικατάσταση τους με άλλα, νόμιμα download sites, τα οποία δεν έρχονται σε σύγκρουση με τη καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων, τόσο στη βιομηχανία της μουσικής, όσο και στου κινηματογράφου. Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ οι δικλείδες αυτές ασφαλείας θα εφαρμοστούν πλήρως στο Google μέσα στους επόμενους μήνες, το ίδιο δεν φαίνεται να ισχύει και για το γνωστό σε όλους μας YouTube, που από τα τέλη του 2006 και έπειτα ανήκει στην Google Inc, με μία εξαγορά που άγγιξε τα 1.65 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παρά τις ισχυρές αντιδράσεις από άλλους κολοσσούς του χώρου όπως η Viacom, η οποία έχει επανειλημμένα κινηθεί νομικά εναντίον του YouTube και ως συνέπεια της Google, σύμφωνα με δηλώσεις ιθυνόντων της τελευταίας, περισσότερες από 35 ώρες υλικού ανεβαίνουν όχι κάθε 24ωρο, ούτε κάθε ώρα, αλλά κάθε λεπτό στους servers του YouTube υπό τη μορφή video, κάνοντας το έργο της ανίχνευσης πειρατικού υλικού ιδιαίτερα δύσκολο.
Τέλος, να αναφέρουμε πως θετικές ήταν οι αντιδράσεις από τη μουσική βιομηχανία, με τον Geoff Taylor, Chief Executive της BPI (British Phonographic Industry), να χαρακτηρίζει τα μέτρα που λαμβάνει η Google ως μία τεχνική λύση που θα καθοδηγεί τους φίλους της μουσικής σε ιστοσελίδες που ωφελούν τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες και όποιον εμπλέκεται στη δημιουργία μουσικής γενικότερα.
Δημήτρης Μπάνος