Πιάσατε ποτέ τον εαυτό σας να “γκουγκλάρει”τα συμπτώματά σας σε μια προσπάθεια να καταπραΰνει τις ανησυχίες που σχετίζονται με την υγεία και, στη συνέχεια, να ανησυχείτε μήπως λάβατε κάποια λάθος διάγνωση που επιδεινώνειτο άγχος και τις ανησυχίες σας;
Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη από τις Η.Π.Α. η απεύθυνση στην “Dr. Google” “δεν κάνει την αυτοδιάγνωση ενός ατόμου για τα συμπτώματά του λιγότερο ακριβή ή επιδεινώνει το άγχος του για την υγεία του.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Λιβάιν του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστώνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», μελέτησαν 5.000 άτομα που κλήθηκαν να ψάξουν στο διαδίκτυο προκειμένου να κάνουν μόνοι τους διάγνωση για διάφορα ήπια έως σοβαρά συμπτώματα που υποτίθεται ότι είχαν συγγενείς τους.
Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι μετά τη διαδικτυακή αναζήτηση οι συμμετέχοντες ήταν ελαφρώς καλύτεροι στο να διαγνώσουν σωστά το ιατρικό περιστατικό τους, χωρίς να νιώσουν κατ’ ανάγκη κάποια αυξημένη ανησυχία από όσα έμαθαν χάρη στη «δρα Google».
«Έχω ασθενείς, όλη την ώρα, οι οποίοι για τη μόνη αιτία που έρχονται στο ιατρείο μου είναι επειδή έψαξαν στη Google κάτι και το ίντερνετ τους είπε ότι έχουν καρκίνο. Οπότε αναρωτιέται κανείς πόση κυβερνο-υποχονδρία δημιουργεί το διαδίκτυο. Η μελέτη μας, πάντως, δείχνει ότι είναι εντάξει να πει κανείς στους ασθενείς του “γκούγκλαρέ το”. Δεν πρόκειται να προκληθεί ιδιαίτερο πρόβλημα από αυτό και μάλιστα μπορεί να προκύψει και κάτι καλό», ανέφερε ο δρ Λιβάιν.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν είναι σαφές εάν το ίδιο ισχύει σε περίπτωση που τα συμπτώματα τα είχαν οι ίδιοι οι άνθρωποι και όχι κάποιος συγγενής τους. Και σίγουρα πρέπει να ληφθεί υπ’ οψιν ότι, οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν ήταν αντιπροσωπευτικοί όλων των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για ιατρικές αναζητήσεις, συνεπώς μπορεί κάποιοι, όντως, να επηρεαστούν αρνητικά.