Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη προτάσεις που αποσκοπούν στη ρύθμιση της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης (AI), απαγορεύοντας τη χρήση της σε πρακτικές όπως η παρακολούθηση και η σάρωση προσώπου που απειλούν τα προσωπικά δικαιώματα.
Σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδια για τεχνολογικά θέματα Margrethe Vestager επεσήμανε τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης στον ιατρικό τομέα, τη γεωργία και τη μηχανική. «Νομίζω ότι αυτά τα παραδείγματα δείχνουν πολύ καλά τι θέλουμε να είναι η AI στην Ευρώπη: μια δύναμη προόδου», δήλωσε.
Το προτεινόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο αντιμετωπίζει τους ανθρώπινους και κοινωνικούς κινδύνους που σχετίζονται με συγκεκριμένες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η μαζική παρακολούθηση και η βιομετρική ταυτοποίηση σε δημόσιους χώρους. Η παραβίαση των κανόνων αυτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα ύψους μέχρι και 6% των παγκοσμίων εσόδων αυτού που τους παραβαίνει: Για τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, αυτό θα αντιστοιχούσε σε δισεκατομμύρια ευρώ.
Τονίζοντας πως «στην τεχνητή νοημοσύνη η εμπιστοσύνη είναι “must”, όχι κάτι που θα ήταν ωραίο να είχαμε», η επίτροπος σημείωσε ότι η ΕΕ αναπτύσσει «νέες παγκόσμιες νόρμες» για την ΑΙ, με κανόνες που θα παρεμβαίνουν εκεί που είναι απαραίτητο να γίνει αυτό- δηλαδή όταν διακυβεύονται η ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ.
Το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο περιλαμβάνει κανόνες για χρήσεις τεχνητής νοημοσύνης σε ορισμένες επικίνδυνες κατηγορίες, όπως η επιλογή σχολείων, θέσεων εργασίας ή αιτούντων δάνειο, ενώ την απαγορεύουν εντελώς σε περιπτώσεις «κοινωνική βαθμολογία» ή συστημάτων που χρησιμοποιούνται για χειρισμό της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Το Ευρωκοινοβούλιο και οι χώρες- μέλη θα εξετάσουν τις προτάσεις, και πιθανότατα θα υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας. Ωστόσο, εάν περάσουν, θα ισχύουν εντός και εκτός της ΕΕ εάν ένα σύστημα είναι διαθέσιμο στην ΕΕ ή η χρήση του επηρεάζει τους πολίτες της.
Οι προτάσεις αυτές είναι η τελευταία κίνηση του Ευρωπαϊκού μπλοκ για να διατηρήσει το ρόλο του ως παγκόσμιου πρωτοπόρου των τεχνολογικών ρυθμίσεων, τοποθετώντας το μπροστά από τις δύο μεγάλες τεχνολογικές υπερδυνάμεις παγκοσμίως, τις ΗΠΑ και την Κίνα.Προκαλώντας ταυτόχρονα ανησυχίες στην επιχειρηματική κοινότητα του χώρου της τεχνολογίας ότι ρυθμίσεις τέτοιου είδους «καταπνίγουν» την καινοτομία.