Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE διοργάνωσε για έβδομη χρονιά τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2021, μέσα από τον οποίο μαθητές όλων των βαθμίδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρουσίασαν πρωτότυπες ρομποτικές λύσεις για έναν κόσμο καλύτερο για όλους.
Εν μέσω μιας δύσκολης χρονιάς, περισσότερες από 500 ομάδες μαθητών δήλωσαν συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με θέμα «21ος αιώνας: Άνθρωποι, Δίκτυα, Τεχνητή Νοημοσύνη» και παρουσίασαν στους τελικούς καινοτόμες ιδέες και ποικίλες ρομποτικές λύσεις στις διάφορες θεματικές του.
Οι προκριματικοί και τελικοί αγώνες για όλες τις ομάδες πραγματοποιήθηκαν είτε με εξ’ αποστάσεως αξιολογήσεις, είτε με φυσική παρουσία των μαθητών στις εγκαταστάσεις της OTE Academy. Τους τελικούς του διαγωνισμού παρακολούθησαν διαδικτυακά περισσότερα από 5.000 άτομα.
Οι ομάδες που διακρίθηκαν, παρουσίασαν αξιόλογες ρομποτικές προτάσεις. H Αστερομάδα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγίων Αναργύρων παρουσίασε project ρομποτικής κατασκευής εμπνευσμένο από τη γέφυρα που σχεδίασε ο Ντα Βίντσι στις αρχές του 16ου αιώνα και από την αρπάγη του Αρχιμήδη που κατασκευάστηκε το 2ο αιώνα π.Χ. προσαρμόζοντάς το στις ανάγκες της σημερινής εποχής για ασφαλή, αυτοματοποιημένη και γρήγορη διέλευση πλοίων από διώρυγες. Η ομάδα Roboks1 του Ραλλείου Γυμνασίου Θηλέων Πειραιά, είχε κατασκευάσει το πιο γρήγορο ρομπότ για να πετύχει τον καλύτερο χρόνο στον αγώνα πίστας με θέμα «Ο Θούριος του Ρήγα και τα Βαλκάνια».
Η συγκεκριμένη ομάδα έκανε χρόνο 39,6 sec για να μπορέσει να ολοκληρώσει την επετειακή πίστα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ένα «έξυπνο» smart σύστημα ενυδρειοπονίας, που συνδυάζει την ιχθυοκαλλιέργεια με την υδροπονία για την γρήγορη και πιο ποιοτική παραγωγή οπωροκηπευτικών παρουσίασε η ομάδα από το 1o & 2o ΕΠΑΛ Γαλατσίου, στην κατηγορία ΕΠΑ.Λ. “Αγροτική Παραγωγή και Τυποποίηση”. Τα αποτελέσματα του 7ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του WROHellas.
Η COSMOTE είναι από τους πρώτους ιδιωτικούς φορείς που επενδύουν συστηματικά τα τελευταία 7 χρόνια στη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEM στα ελληνικά σχολεία, ως στρατηγικός συνεργάτης του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas. Οι συνολικές συμμετοχές των μαθητών στους διαγωνισμούς έχουν ξεπεράσει μέχρι σήμερα τις 25.000. Στο διάστημα αυτό 7.000 εκπαιδευτικοί έχουν συμμετάσχει σε ενημερωτικά σεμινάρια, 4.000 downloads εξειδικευμένων εκπαιδευτικών υλικών ρομποτικής και προγραμματισμού για εκπαιδευτικούς και παιδιά έχουν πραγματοποιηθεί, και 600 εκπαιδευτικά πακέτα ρομποτικής έχουν δοθεί δωρεάν σε σχολεία.
Η εμπειρία, οι εξαιρετικές επιδόσεις των παιδιών που ασχολούνται με την εκπαιδευτική ρομποτική και συμμετέχουν στους πανελλήνιους διαγωνισμούς έχει αποτυπωθεί με το καλύτερο τρόπο στο πρώτο ντοκιμαντέρ για την εκπαιδευτική ρομποτική στην Ελλάδα “The Real Robokids”. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, που αφηγείται την ιστορία των «αληθινών ηρώων της εκπαιδευτικής ρομποτικής», διακρίθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, λαμβάνοντας Αργυρό Λιοντάρι στα Cannes Lions 2020/2021, στην κατηγορία “Non-fiction Film Over 30 minutes” των Entertainment Lions.
Στο ντοκιμαντέρ, που δημιουργήθηκε από την Ogilvy, έχει καταγραφεί η αγωνία, το πάθος, το άγχος και η αγάπη των 6 ελληνικών ομάδων που συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Ουγγαρία αλλά και η θριαμβευτική πορεία τους από την προετοιμασία στην Ελλάδα μέχρι τις πρώτες θέσεις της Ολυμπιάδας, όπου κατέκτησαν 4 μετάλλια και 3 διακρίσεις.
Η COSMOTE για να κάνει περισσότερο γνωστή την εκπαιδευτική ρομποτική στην Ελλάδα δημιούργησε τις πρώτες ταινίες με θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική, Robogirl και The Real Robokids, που έχουν ξεπεράσει συνολικά τις 7 εκατ. προβολές στο YouTube και έχουν συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των συμμετοχών τους πανελλήνιους διαγωνισμούς.
Σημειώνεται ότι η στρατηγική συνεργασία της COSMOTE με τον WRO Hellas για τη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEM, εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης της. Με την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων της Ελλάδας αλλά και με την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή κοινωνία, η COSMOTE συμβάλλει σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους.