Η κυβερνητικής επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια σε συνεδρίαση της την Τρίτη, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε την αναβάθμιση και προώθηση της εκπαιδευτικής πλατφόρμας «e-drive academy», την ψηφιοποίηση της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης των προστίμων από παραβάσεις του ΚΟΚ και τη συλλογή δεδομένων με στόχο την ενιαία και συστηματική καταγραφή των ατυχημάτων.
Το έτος 2020-2021 η θεματική ενότητα Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια εντάχθηκε στο ωρολόγιο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων της χώρας για με εκπαιδευτικό υλικό από το περιεχόμενο της πλατφόρμας «e-drive academy» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας με την «Πλατφόρμα 21+: Εργαστήρια Δεξιοτήτων» εφήρμοσε κατά τη διάρκεια του ίδιου σχολικού έτους, πιλοτικά, την παιδαγωγική των δεξιοτήτων, στο σχεδιασμό της οποίας χρησιμοποιήθηκε και πάλι το υλικό του «e-drive academy».
Τώρα, η πλατφόρμα ανασχεδιάζεται ώστε να γίνει περισσότερο σύγχρονη και διαδραστική. Οι χρήστες με διαφορετικές μαθησιακές ανάγκες θα μπορούν να εκπαιδευτούν από οποιοδήποτε μέσο διαθέτει ο καθένας (tablet, υπολογιστή, κινητό).
Προωθείται η διαδικασία μεταφοράς του υλικού σε ανασχεδιασμένο ψηφιακό χώρο, ώστε το υλικό που μέχρι σήμερα ήταν καταχωρημένο σε φυλλάδια και PDF να μετατραπεί σε διαδραστικά «video animation» για παιδιά. Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν έξυπνα διαδραστικά παιχνίδια quiz, ώστε να επαληθεύουν οι χρήστες τη γνώση τους μέσα από το παιχνίδι.
Επιπλέον, μέσω της αξιοποίησης παιχνιδομηχανών (gamification) οι χρήστες θα μαζεύουν «πόντους ή σήματα» ανάλογα με τις επιδόσεις τους και θα επιβραβεύονται για την εξέλιξή τους. Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας και για μαθήματα με ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση, ενώ η πλατφόρμα ικανοποιεί όλα τα πρωτοκολλά για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Ακόμα συζητήθηκε η ψηφιοποίηση της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης των προστίμων από παραβάσεις του ΚΟΚ. Προκρίνεται η πανεξέταση του πλαισίου που αφορά στη βεβαίωση και είσπραξη των προστίμων, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, να αναβαθμιστεί η επικοινωνία των συναρμόδιων υπηρεσιών και να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα.
Για το σκοπό αυτό, οι εργασίες της Επιτροπής θα επικεντρωθούν στην απλούστευση των διαδικασιών, στην πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας είσπραξης, στον προσδιορισμό του τρόπου απόδοσης των συγκεκριμένων ποσών στους Δήμους και στην ενίσχυση της χρήσης οπτικοακουστικών μέσων (καμερών) κατά τους ελέγχους.
Επίσης, οργανώνεται οδικό χάρτης για την ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας που θα συλλέγει κάθε χρόνο τα στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα. Με βάση την παρουσίαση που έγινε από τον καθηγητή του ΕΜΠ Γιώργο Γιαννή, προβλέπεται η οργάνωση συλλογής στοιχείων από κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους φορείς, η υποστήριξη της συλλογής δεδομένων με συγκεκριμένες μεθοδολογίες και ο συντονισμός των δράσεων των φορέων για την υποστήριξη του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας.
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, πρόεδρος της Επιτροπής, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττα Μακρή, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς και η συντονίστρια της Εκτελεστικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια, Αμαλία Πολυδωροπούλου.