Η φόρτιση ενός κινητού τηλεφώνου τη νύχτα ενδεχομένως σε λίγο καιρό να φαίνεται το πιο περίεργο πράγμα του κόσμου, καθώς η τεχνολογία της ασύρματης φόρτισης επεκτείνεται ώστε να διατηρεί τις συσκευές μας σε ισχύ επ ‘αόριστον. Μια νέα ανακάλυψη έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς ερευνητές στην Ιαπωνία έχουν αναπτύξει ένα σύστημα που μπορεί να μετατρέψει ένα ολόκληρο δωμάτιο σε χώρο ασύρματης φόρτισης.
Η ασύρματη φόρτιση γίνεται όλο και συχνότερη σε τηλέφωνα, έξυπνα ρολόγια, ακουστικά και άλλες μικροσυσκευές. Ενώ παρουσιάζεται ως πιο βολική από τη χρήση καλωδίου, αυτό δεν συμβαίνει πάντα – άλλωστε, τις περισσότερες φορές η συσκευή πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα συγκεκριμένο στρώμα ή επιφάνεια, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη χρήση κατά τη φόρτιση. Τουλάχιστον με έναν ενσύρματο φορτιστή μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη συσκευή κανονικά, όσο επιτρέπει το μέγεθος του καλωδίου.
Για να εκπληρώσει λοιπόν την υπόσχεση ελευθερίας που φέρει, η τεχνολογία χρειάζεται μεγαλύτερο χώρο. Κι αυτό προσπαθεί μια νέα μελέτη, από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο που δημιούργησαν ένα σύστημα που μπορεί να φορτίσει συσκευές οπουδήποτε μέσα σε ένα δωμάτιο.
Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Electronics» ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο παρουσιάζουν μια τεχνολογία που ανέπτυξαν με την οποία μετατρέπεται ένα ολόκληρο δωμάτιο σε βάση ασύρματης φόρτισης. Το σύστημα βασίζεται σε αγώγιμες επιφάνειες που τοποθετούνται μέσα στους τοίχους ενός δωματίου ή οποιουδήποτε χώρου. Με το σύστημα αυτό ολόκληρος ο χώρος μπορεί να φορτίζει ασύρματα διαφόρων ειδών συσκευές που βρίσκονται μέσα σε αυτό.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του το σύστημα αυτό μπορεί να φορτίζει από ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες μέχρι κινητά τηλέφωνα ανεξαρτήτως του που βρίσκονται οι συσκευές αυτές μέσα στο χώρο. Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα δωμάτιο 3x3x2 μέτρα το οποίο ενσωματώνει το σύστημα τους και όπως αναφέρουν επετεύχθη η φόρτιση κινητών τηλεφώνων αλλά και πολλών ακόμη αντικειμένων όπως λαμπτήρες, ανεμιστήρες κ.α. Μάλιστα οι συσκευές και τα αντικείμενα φορτίζονταν ακόμη και αν κάποιος τα είχε στα χέρια του και κινούνταν μέσα στο δωμάτιο.
Η έρευνα για την ανάπτυξη και βελτίωση του συστήματος τους συνεχίζεται με στόχο να μπορέσουν να δημιουργήσουν εκδοχές της που δεν θα έχουν μόνο οικιακή αλλά και μεγαλύτερου εύρους χρήση όπως για παράδειγμα, να τοποθετούνται σε χώρους εργοστασίων και να φορτίζονται οι συσκευές και τα μηχανήματα που υπάρχουν εκεί.