Ένας “ορφανός πλανήτης” (rogue planet) είναι ένα διαστρικό αντικείμενο πλανητικής μάζας χωρίς πλανητικό σύστημα που να το φιλοξενεί και γι’ αυτό ως τώρα θεωρείτο απίθανο το ενδεχόμενο να φιλοξενεί ζωή.
Όμως τώρα ένας επιστήμονας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Φλόριντα πιστεύει ότι είναι δυνατό το ενδεχόμενο ζωής που διατηρείται στο εσωτερικό τέτοιων πλανητών, με βάση μια εκτεταμένη έρευνα που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια και δημοσιεύθηκε αυτό το καλοκαίρι στο περιοδικό Discover.
Ο αστροβιολόγος Manasvi Lingam (μαζί με τον ερευνητή του Χάρβαρντ Avi Loeb) μελέτησε πώς μπορεί να επιβιώσει η ζωή σε έναν ορφανόπλανήτη μέσω υπόγειων ωκεανών που διατηρούνται κάτω από ένα παχύ στρώμα πάγου. Καθώς το κρύο του διαστημικού κενού θα ήταν υπερβολικό για να μπορούνπαραμείνουν οι ωκεανοί σε υγρή κατάσταση, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τυχόν βιοσφαίρες θα προστατεύονταν από το κρύο μέσω του στρώματος πάγου και ο πυρήνας του πλανήτη θα θερμάνει τον πλανήτη από μέσα. Σε μια τέτοια περίπτωση κάτω από τον πάγο θα μπορούσαν να υπάρχουν ωκεανοί σαν αυτούςτη Γη που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη ζωή.
«Όταν γίνεται συζήτηση για πλανήτες το μυαλό μας πηγαίνει στους πλανήτες που κινούνται γύρω από άστρα όπως οι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα και κάποιοι από αυτούς μπορούν να υποστηρίζουν τη ζωή. Όμως πλανήτες με πλούσια βιοσφαίρα που θα μπορούν να υποστηρίξουν τη ζωή μπορεί να είναι και κάποιοι που κυκλοφορούν ελεύθεροι στο αχανές κενό του Διαστήματος» αναφέρει ο Λίνγκχαμ.
Σημειώνεται πάντως ότι ακόμη και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, οι ορφανοί πλανήτες να διαθέτουν συνθήκες φιλικές στη ζωή, είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να εξερευνηθούν αφού δεν υπάρχει τώρα αλλά δεν μοιάζει πιθανό να υπάρξει και στο ορατό τουλάχιστον μέλλον τεχνολογία που να επιτρέψει την πρόσβαση σε έναν ορφανό πλανήτη.