Καλά νέα, για τους επίδοξους εξερευνητές του Άρη! Όταν οι άνθρωποι εποικήσουν τον Κόκκινο Πλανήτη, θα μπορούν να συνοδεύουν τα φαγητά τους με μια Αρειανής καλλιέργειας εκδοχή του κόκκινου καρυκεύματος με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Γη.
Η Heinz αποκάλυψε τη Δευτέρα (8 Νοεμβρίου) ότι είναι γεγονόςτο πρώτο της μπουκάλι κέτσαπ “Marz Edition”, μια σάλτσα φτιαγμένη από τις ίδιες ντομάτες εξαιρετικής ποιότητας που χρησιμοποιήθηκαν στη δημοφιλή έκδοσή της στη Γη, αλλά που καλλιεργήθηκε στις ίδιες σκληρές συνθήκες με αυτές που επικρατούν στον Άρη. Πέρα από μια νέα ετικέτα, το καρύκευμα είναι το προϊόν μιας διετούς έρευνας που διεξήχθη από μια ομάδα αστροβιολόγων στο Διαστημικό Ινστιτούτο Aldrin του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Φλόριντα.
Το ινστιτούτο ιδρύθηκε για να πραγματοποιούνται έρευνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη τεχνολογιών και μεθόδων που θα βοηθήσουν στην διαμονή του ανθρώπου σε άλλους πλανήτες και κυρίως στον Άρη. Ομάδα 14 επιστημόνων του ινστιτούτου συνεργάστηκαν με ειδικούς του εμπορικού γίγαντα τροφίμων Heinz. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η καλλιέργεια ολοκληρώθηκε με επιτυχία και από τις ντομάτες που παρήχθησαν σε αρειανό περιβάλλον παρασκευάστηκε κέτσαπ.
Μάλιστα η εταιρεία δημιούργησε μια ειδική για την περίσταση συσκευασία, ένα μπουκάλι που περιέχει την… αρειανή κέτσαπ. Αν και η παρτίδα κέτσαπ που δημιουργήθηκε από τους ερευνητές πέρασε τα τεστ ποιότητας της Heinz δεν θα βγει προς πώληση αλλά θα παραμείνει στα γραφεία της εταιρείας ως συλλεκτική για να διαφημίζει το επίτευγμα της δημιουργία της.
«Μέχρι σήμερα οι περισσότερες έρευνες ανάπτυξης φυτών στον Άρη αφορούσαν φυτά ταχείας ανάπτυξη. Η δική μας προσπάθεια προσπάθησε να δει τι μπορεί να γίνει με μακροχρόνιας καλλιέργειας τροφές. Με τη συνεργασία των ειδικών της Heinz καταφέραμε να πετύχουμε ένα πραγματικά ονειρώδες αποτέλεσμα καλλιεργώντας μια ποικιλία ντομάτας που πέρασε τα τεστ ποιότητας μιας τέτοιας εταιρείας ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την τροφίμων μακροχρόνιας παραγωγής μακριά από τη Γη» δηλώνει ο δρ. Άντριου Πάλμερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
«Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που η ομάδα των ειδικών μας μπόρεσε να καλλιεργήσει ντομάτες σε συνθήκες που συναντάμε σε άλλο πλανήτη και να μοιραστεί τη δημιουργία μας με τον κόσμο», ανέφερε σε δήλωσή της η Cristina Kenz, διευθύντρια ανάπτυξης της Kraft Heinz International Zone. «Από την ανάλυση του εδάφους από τις συνθήκες του Άρη πριν από δύο χρόνια έως τη συγκομιδή τώρα, ήταν ένα ταξίδι που απέδειξε ότιόπου κι αν καταλήξουμε, το Heinz Tomato Ketchup θα το απολαμβάνουμε για τις επόμενες γενιές».