Το ρόβερ Curiosity της NASA κατέγραψε μια αξιοσημείωτη εικόνα από την πιο πρόσφατη θέση παρατήρησής του στην πλευρά του όρους Sharp του Άρη.
Η ομάδα της αποστολής εμπνεύστηκε τόσο πολύ από την ομορφιά του τοπίου, που συνδύασαν δύο εκδοχές των ασπρόμαυρων εικόνων από διαφορετικές ώρες της ημέρας και πρόσθεσαν χρώματα για να δημιουργήσουν μια σπάνια καρτ ποστάλ από τον Κόκκινο Πλανήτη.
Το αν λόγω ροβερ της NASA βρίσκεται στον “Κόκκινο Πλανήτη” (την περιοχή Αιολίς Πάλους, στον κρατήρα Γκέιλ) και τον εξερευνά εννέα ολόκληρα χρόνια, από τις 6 Αυγούστου 2012. Η αποστολή είχε διετή διάρκεια αλλά η επιτυχία και η αντοχή του ρόβερ υποχρέωσε τους επιτελείς της NASA να δώσουν μια παράταση η οποία αποδείχθηκε διαρκείας. Οι στόχοι του ρομπότ είναι να ερευνήσει το κλίμα και τη γεωλογία του Άρη, να διαπιστώσει εάν το σημείο το οποίο είχε επιλεγεί στον κρατήρα Γκέιλ προσέφερε ποτέ ευνοϊκές περιβαλλοντολογικές συνθήκες για την ύπαρξη μικροβιακής ζωής.
Το Curiosity καταγράφει μια άποψη 360 μοιρών του περιβάλλοντός του με τις ασπρόμαυρες κάμερες πλοήγησης κάθε φορά που ολοκληρώνει μια διαδρομή. Για να διευκολύνει την αποστολή στη Γη, του πανοράματος που προκύπτει, το rover το διατηρεί σε συμπιεσμένη, χαμηλής ποιότητας μορφή. Αλλά όταν η ομάδα του rover είδε τη θέα από το πιο πρόσφατο σημείο στάσης του Curiosity, η σκηνή ήταν πολύ όμορφη για να μην την καταγράψει με την υψηλότερη ποιότητα που μπορούν να κάνουν οι κάμερες πλοήγησης.
Οι φωτογραφίες από δύο διαφορετικές ώρες της ημέρας παρείχαν αντίθετες συνθήκες φωτισμού που αναδείκνυαν μια ποικιλία από λεπτομέρειες του τοπίου. Η επίγεια ομάδα της NASAσυνδύασε τις δύο σκηνές σε μια καλλιτεχνική αναδημιουργία που περιλαμβάνει στοιχεία από την πρωινή σκηνή σε μπλε, την απογευματινή σκηνή σε πορτοκαλί και συνδυασμό και των δύο σε πράσινο.
Η αποστολή Curiosity διευθύνεται από το Jet Propulsion Laboratory της NASA, το οποίο διαχειρίζεται η Caltech στην Πασαντένα της Καλιφόρνια.