Η MeaTech 3D με έδρα το Ισραήλ πέτυχε τη βιοεκτύπωση μιας καλλιεργούμενης μπριζόλας 104 γραμμαρίων, η οποία αποτελείται κυρίως από καλλιεργημένα κύτταρα λίπους και μυών. Αυτή είναι, σύμφωνα με την εταιρεία, η μεγαλύτερη καλλιεργούμενη μπριζόλα που αποτελείται από πραγματικούς, ζωντανούς μυϊκούς και λιπώδεις ιστούς, χωρίς τη χρήση πρωτεΐνης σόγιας ή μπιζελιού.
Το επίτευγμα της MeaTech χρησιμεύει ως ορόσημο προς τον στόχο της κλιμακωτής παραγωγής καλλιεργημένης βιοτυπωμένης μπριζόλας. «Η σημερινή ανακάλυψη είναι το αποκορύφωμα των προσπαθειών ενός έτους στην κυτταρική μας βιολογία και τις διαδικασίες μηχανικής ιστών υψηλής απόδοσης, καθώς και την τεχνολογία βιοεκτύπωσης ακριβείας», δήλωσε η Sharon Fima, Διευθύνουσα Σύμβουλος και CTO της MeaTech.
«Με βιοεκτύπωση μιας μπριζόλας 104 γραμμαρίων που αποτελείται από ζωντανό ιστό, πιστεύουμε ότι και οι δύο έχουμε επικυρώσει τις βασικές μας τεχνολογίες και έχουμε τοποθετήσει τους εαυτούς μας στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ανάπτυξη υψηλών προδιαγραφών, πραγματικών κυτταρικών καλλιεργούμενων προϊόντων κρέατος υψηλής ποιότητας».
Η αλματώδης πρόοδος στην τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης επιτρέπει την δημιουργία με αυτό τον τρόπο ανάμεσα στα άλλα και διαφόρων ειδών τροφίμων. Όσο μάλιστα εξελίσσεται η τεχνολογία στον συγκεκριμένο τομέα τόσο πιο βελτιωμένα σε χαρακτηριστικά (όγκο, υφή, γεύση) είναι τα τρόφιμα που δημιουργούνται σε μια προσπάθεια να προσομοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο φυσικό προϊόν.
Η αποφυγή της θανάτωσης των ζώων και η δημιουργία προϊόντων κρέατος από τα κύτταρα τους αποτελεί και το μεγάλο όφελος αυτής της μεθόδου. Οι θιασώτες της εκτύπωσης του κρέατος αναφέρουν ότι έχει ηθικό αλλά και περιβαλλοντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τη συμβατική κτηνοτροφία. Βέβαια η τεχνολογία εκτύπωσης κρέατος βρίσκεται ακόμη σε πρωτόλειο στάδιο και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις ανάγκες της ανθρωπότητας για κρέας ενώ παράλληλα το κόστος για αυτό το κρέας είναι ακόμη ιδιαίτερα υψηλό σχέση με το φυσικό.
Απ’ ότι φαίνεται όμως υπάρχει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του εκτυπωμένου κρέατος. Σύμφωνα με την MeaTech η μπριζόλα που δημιούργησε έχει παρόμοια «όψη, γεύση, υφή και μυρωδιά» με μια φυσική μοσχαρίσια μπριζόλα. Το αυξημένο ενδιαφέρον για την τεχνολογία εκτύπωσης τροφίμων συνδέεται και με τα σχέδια εξερεύνησης του Διαστήματος της ανθρωπότητας, καθώς η διατροφή των αστροναυτών οφείλει να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινή και ισορροπημένη. Αν μπορούν οι αστροναύτες και οι κάτοικοι των βάσεων να δημιουργούν μόνοι τους σε κάποιο εκτυπωτή τρόφιμα υψηλής διατροφικής ποιότητας αυτό θα αυξήσει κατά πολύ το ποσοστό επιτυχίας των αποστολών.
Προς το παρόν η MeaTech πρόκειται να κλιμακώσει τη διαδικασία κατασκευής της, ξεκινώντας τη λειτουργία του ημιβιομηχανικού εκτυπωτή της το επόμενο έτος. ΟCEO της εταιρείας Schanin επεσήμανε ότι, γι’ αυτούς, η ώρα να βάλουν μπροστά την παραγωγή έρχεται το συντομότερο δυνατό. «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη τι τεράστιες δυνατότητες έχει αυτή η βιομηχανία», υπογράμμισε.