Οκτώ λεπτά σωληνοειδή αντικείμενα από χρυσό και ασήμι που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού είναι τα παλαιότερα καλαμάκια στον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τους μεταλλικούς σωλήνες μήκους 1 μέτρου το 1897 σε μια ανασκαφή έναν ταφικό τύμβο γνωστό ως κουργκάν από τον αρχαίο πολιτισμό Maikop στον βορειοδυτικό Καύκασο, ο οποίος περιλαμβάνει κυρίως τη σύγχρονη Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία και τμήματα της νότιας Ρωσίας. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να αποκρυπτογραφήσουν τον σκοπό των σωλήνων.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι κατά πάσα πιθανότητα είχαν χρησιμοποιήσει τους σωλήνες, μερικοί από τους οποίους είναι προσαρτημένοι σε μικροσκοπικά αγαλματίδια ταύρου, για να πιούν μπύρα με φίλους από ένα κοινόχρηστο δοχείο. Συγκεκριμένα, οι αρχαιολόγοι του ινστιτούτου πιστεύουν ότι οι συμμετέχοντες σε κάποια μορφή τελετουργία τοποθετούσαν τους σωλήνες στο πιθάρι και μοιράζονταν με αυτόν το τρόπο το ποτό που υπήρχε εκεί το οποίο ήταν ένα αρχαίο είδος μπύρας.
«Οι λεπτοί σωλήνες δεν είναι τόσο απλοί όσο φαίνονται με την πρώτη ματιά», δήλωσε στο Live Science ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Viktor Trifonov, αρχαιολόγος στο Ινστιτούτο Ιστορίας Υλικού Πολιτισμού στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών στην Αγία Πετρούπολη. . «Ακόμη και [τα] εξαίσια αγαλματίδια ταύρου που είναι προσαρτημένα σε αυτά μπορούν να είναι και διακοσμητικό και τεχνικό στοιχείο για την εξισορρόπηση της συσκευής».
«Αν η διαπίστωση μας είναι σωστή αυτά τα όμορφα αντικείμενα θα είναι τα αρχαιότερα καλαμάκια που γνωρίζουμε. Είναι επίσης πολύ εντυπωσιακό ότι σε ένα τόσο σημαντικό ταφικό μνημείο τα πιο σημαντικά ευρήματα δεν είναι κάποια όπλα ή κοσμήματα αλλά ένα σετ από καλαμάκια με τα οποία έπιναν μπύρα» κατέληξε ο Βίκτορ Τριφόνοφ.