Η εφηβεία στις διάφορες χρονικές φάσεις της τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια φαίνεται να αυξάνει την ευαλωτότητα στις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωση κατά την εφηβεία.
Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει αλλάξει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπει η κοινωνία τον εαυτό της, τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν και μιλούν με άλλους και τις πληροφορίες που μεταδίδονται. Η αύξηση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει οδηγήσει σε συζητήσεις σχετικά με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία.
Ωστόσο, η σχέση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του αισθήματος ικανοποίησης από τη ζωή είναι ένας σχετικά ανεξερεύνητος τομέας. Γι’ αυτό μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Ινστιτούτο Ντόντερς για τον Εγκέφαλο, τη Γνωστική και τη Συμπεριφορά ξεκίνησαν να κατανοήσουν τον αντίκτυπο της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο αίσθημα ευημερίας. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.
Η ομάδα των επιστημόνων περιελάμβανε ψυχολόγους, νευροεπιστήμονες και μοντελοποιητές που ανέλυσαν δύο σύνολα δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο που περιελάμβαναν περίπου 84.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 10 και 80 ετών. μεταξύ των οποίων 17.400 ηλικίας 10-21 ετών. Η ομάδα αναζήτησε μια σύνδεση μεταξύ της εκτιμώμενης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της αναφερόμενης ικανοποίησης από τη ζωή και βρήκε βασικές περιόδους της εφηβείας όπου η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συσχετίστηκε με μείωση της ικανοποίησης από τη ζωή 12 μήνες αργότερα. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι έφηβοι με χαμηλότερη από το μέσο όρο ικανοποίηση από τη ζωή χρησιμοποιούν περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα χρόνο αργότερα.
Σε άλλα βασικά ευρήματα, στα κορίτσια, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ 11-13 ετών συσχετίστηκε με μείωση της ικανοποίησης από τη ζωή ένα χρόνο αργότερα. Αυτή η συμπεριφορά εμφανίστηκε σε αγόρια μεταξύ 14-15 ετών. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές αιτίες, καθώς τα κορίτσια συνήθως μπαίνουν στην εφηβεία νωρίτερα. Αν κι αυτή η διαφοροποίησηαπαιτεί περαιτέρω έρευνα, το σίγουρο είναι ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στα δύο φύλα μέχρι την ηλικία των 19 ετών συσχετίστηκε με μείωση της ικανοποίησης από τη ζωή ένα χρόνο αργότερα.
Η επικεφαλής ερευνήτρια, πειραματική ψυχολόγος δρ. Έιμι Όρμπεν του Κέιμπριτζ, δήλωσε ότι «ο σύνδεσμος μεταξύ χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ψυχικής ικανοποίησης είναι σίγουρα ιδιαίτερα πολύπλοκος. Οι αλλαγές στα σώματα μας, όπως η ανάπτυξη του εγκεφάλου και η εφηβεία, καθώς και οι κοινωνικές περιστάσεις, φαίνεται να μας κάνουν ευάλωτους σε μερικές συγκεκριμένες περιόδους της ζωής μας».
Ο καθηγητής αναπτυξιακής νευροεπιστήμης Ρότζιερ Κιέβιτ του Ινστιτούτου Εγκεφάλου Donders δήλωσε ότι «το στατιστικό μοντέλο μας εξετάζει μέσους όρους. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται κάθε νέος να βιώσει αρνητική επίπτωση στην ψυχική ευημερία του από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για μερικούς συχνά η επίπτωση θα είναι θετική. Ορισμένοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα social media για να συνδεθούν με φίλους ή να βοηθηθούν να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα ή επειδή δεν έχουν κανέναν για να μιλήσουν σχετικά με κάτι που τους απασχολεί ή για το πώς νιώθουν. Για όλους αυτούς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να τους παρέχουν πολύτιμη υποστήριξη».