Η ομοσπονδιακή αστυνομία τη βρήκε σε μια έκθεση ζώων στο Ρίο ντε Τζανέιρο και την πήγε στο Ινστιτούτο Free Flight για βοήθεια. Το πουλί πέρασε οκτώ μήνες στη μονάδα αποκατάστασης, με τους κτηνίατρους να πρέπει να περιμένουν έως ότου το πουλί μεγαλώσει πλήρως προτού μπορέσουν να το αντικαταστήσουν με ένα τρισδιάστατα τυπωμένο ράμφος.
Ο Roched Seba, ο οποίος ηγήθηκε του έργου για την κατασκευή ενός νέου ράμφους για την Tieta, δήλωσε ότι πιστεύει ότι κακοποιήθηκε από διακινητές άγριων ζώων. «Χωρίς το μπροστινό μέρος του ράμφους, η Tieta θα είχε μια επισφαλή ζωή και θα εξαρτιόταν από κάποιον που θα την ταΐζε», είπε ο Seba.
Πράγματι, οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η περιβαλλοντική υπηρεσία της Βραζιλίας δείχνουν το Τουκάν να φαίνεται αποκαρδιωμένο καθώς είναι ξαπλωμένο σε ένα τραπέζι και του λείπει ένα μεγάλο κομμάτι από το μεγάλο ράμφος του.
«Το προσθετικό μέλος, κατασκευάστηκε από ειδικό νήμα για το σκοπό αυτό, σε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή που δώρισε ο φυσιολόγος Ρίτσαρντ Ράσμουσεν. Σήμερα, το τουκάν τρώει καλά, συμπεριφέρεται καλά και συνεχίζει να παρακολουθείται ιατρικά και να το φροντίζουμε», αναφέρει η ανακοίνωση του Κέντρου Αποκατάστασης Άγριων Ζώων (CRAS).