Σύμφωνα με μια Σουηδικήέρευνα, ο χρόνος που ξοδεύουν τα παιδιά παίζοντας βιντεοπαιχνίδια συνδέεται με με την ενίσχυση της νοημοσύνης τους, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την ως τώρα κυρίαρχη αφήγηση ότι το gaming είναι κακό για τα μυαλά των νέων.
Την ίδια στιγμή, η παρακολούθηση τηλεόρασης και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν φαινόταν να έχουν θετική ή αρνητική επίδραση στη νοημοσύνη.
Ενώ η διαφορά στις γνωστικές ικανότητες ήταν μικρή και δεν αρκεί για να δείξει μια αιτιώδη σχέση, είναι αρκετή για να είναι αξιοσημείωτη – και η μελέτη ήταν προσεκτική ώστε να ληφθούν υπόψη μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών στη γενετική και το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο του παιδιού.
Συγκεκριμένα, ερευνητές του Ινστιτούτου Karolinska στη Σουηδία πραγματοποίησαν πραγματοποίησαν μια σειρά από ψυχολογικού και γνωσιακού χαρακτήρα τεστ σε παιδιά ηλικίας δέκα ως δώδεκα ετών στις ΗΠΑ στη διάρκεια δύο χρόνων. Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έπαιζαν πολλές ώρες βιντεοπαιχνίδια είχαν αυξήσει στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν ανάμεσα στα τεστ τον δείκτη της νοημοσύνης τους κατά 2,5 βαθμούς σε σχέση με τον μέσο δείκτη ευφυΐας των παιδιών αυτής της ηλικίας ενώ τα παιδιά που έβλεπαν πολλές ώρες τηλεόραση ή ασχολούνταν με τα social media δεν παρουσίαζαν κάποια μετρήσιμη θετική επίδραση στις γνωσιακές τους ικανότητες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές στα παιδιά ηλικίας δέκα ετών που ασχολούνταν με τα videogames γινόταν μια εγκεφαλική διεργασία που διαρκούσε δύο έτη και στο τέλος αυτής της διεργασίας ο δείκτης της νοημοσύνης των παιδιών αυξανόταν απότομα κατά 2,5 βαθμούς. Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως στην επιθεώρηση «Scientific Reports» ότι δεν παρατήρησαν μεν θετική επίδραση των παιδιών από την πολύωρη παρακολούθηση τηλεόραση ή την ενασχόληση με τα social media αλλά δεν εντόπισαν και κάποια αρνητική επίπτωση.
«Τα ψηφιακά μέσα ορίζουν τη σύγχρονη παιδική ηλικία, αλλά τα γνωστικά τους αποτελέσματα είναι ασαφή και συζητούνται έντονα», γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη εργασία τους.«Πιστεύουμε ότι οι μελέτες με γενετικά δεδομένα θα μπορούσαν να αποσαφηνίσουν αιτιώδεις ισχυρισμούς και να προσδιορίσουν τον συνήθως άγνωστο ρόλο των γενετικών προδιαθέσεων», συμπληρώνουν.
Η έρευνα αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και δείχνουν τις ευεργετικές συνέπειες της ενασχόλησης με τα βιντεοπαιχνίδια που για δεκαετίες κατηγορούνται για ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες στην εγκεφαλική και κυρίως ψυχολογική κατάσταση των παιδιών. Πάντως οι ερευνητές δεν προχώρησαν σε εξειδίκευση των ειδών βιντεοπαιχνιδιών που έχουν την θετική επίδραση στην νοημοσύνη των παιδιών.
«Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι ο χρόνος μπροστά από οθόνες γενικά δεν βλάπτει τις γνωστικές ικανότητες των παιδιών και ότι το να παίζεις βιντεοπαιχνίδια μπορεί πράγματι να βοηθήσει στην ενίσχυση της νοημοσύνης», λέει ο νευροεπιστήμονας Torkel Klingberg, από το Ινστιτούτο.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να υπάρχει σχέση μεταξύ του χρόνου που περνούν τα παιδιά στα παιχνίδια και της ανάπτυξης των γνωστικών τους ικανοτήτων – και φαίνεται να υπάρχουν και άλλα σχετικά οφέλη από τα βιντεοπαιχνίδια. Υποστηρίζουν ότι τα μικρά μεγέθη δειγμάτων, οι διαφορετικοί ερευνητικοίσχεδιασμοί και η έλλειψη προσοχής σε επιρροές από γενετικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες έχουν οδηγήσει σε αντικρουόμενες αναφορές για τις επιπτώσεις του χρόνου παρακολούθησης οθονών που έχουμε δει ως τώρα.
Η παρούσα μελέτη στόχευε να ελαχιστοποιήσει αυτούςτους περιορισμούς. Όλα αυτά σημαίνουν ότι παίζουν πολλοί παράγοντες, τόσο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί και να διαμορφωθεί η νοημοσύνη όσο και με τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ο χρόνος μπροστά από μια οθόνη μπορεί να επηρεάσει το σώμα και τις συνήθειές μας . «Δεν εξετάσαμε τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της οθόνης στη σωματική δραστηριότητα, τον ύπνο, την ευεξία ή τις σχολικές επιδόσεις, επομένως δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για αυτό», δήλωσε ο Klingberg.