Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί για να εξηγήσουν γιατί τα ζώα χασμουριούνται, όπως το ότι έτσι αναπληρώνονται τα αποθέματα οξυγόνου, δροσίζεται ο εγκέφαλοςή ακόμη και τεντώνονται οι πνεύμονες.
Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Animal Behaviour» ισχυρίζεται ότι το χασμουρητό εξελίχθηκε ως κοινωνικό σήμα για να προειδοποιήσουμε τους άλλους ότι είμαστε λιγότερο σε εγρήγορση και επομένως πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιφυλακή τους για επιθέσεις από αρπακτικά ζώα. Την ίδια στιγμή, το φαινόμενο του «μεταδοτικού χασμουρητού» – το αντανακλαστικό χασμουρητό αφού κάποιος δει ή ακούει ένα άλλο άτομο να χασμουρητό – πιστεύεται ότι έχει διαδώσει περαιτέρω αυτό το σήμα μεταξύ ομάδων κοινωνικών ζώων.
Δεδομένου ότι αυτή η συμπεριφορά εξελίχθηκε στις πεδιάδες της Αφρικής πριν από χιλιάδες χρόνια και δεν ισχύει πλέον για τους σύγχρονους ανθρώπους, είναι πιθανό το χασμουρητό να εξαφανιστεί. Όπως λένε οι ερευνητές με επικεφαλής τον Άντριου Γκάλοπ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης αφού δεν έχουμε τέτοιου είδους άμεσους κινδύνους και δεν χρειάζεται να είναι κάποιος δίπλα μας σε επαγρύπνηση για την προστασίας μας δεν έχει λόγο ύπαρξης αυτός ο μηχανισμός.
Μια προηγούμενη ανάλυση έχει ήδη προτείνει μια θετική συσχέτιση μεταξύ της διάρκειας του χασμουρητού και του μεγέθους του εγκεφάλου που σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο εγκέφαλος, τόσο μεγαλύτερο είναι το χασμουρητό.
«Το χασμουρητό είναι μια νευροφυσιολογική προσαρμογή που είναι πανταχού παρούσα στα σπονδυλωτά και η ανίχνευση αυτού του μοτίβου δράσης σε άλλα φαίνεται να είναι βιολογικά σημαντική μεταξύ των κοινωνικών ειδών», αναφέρει στην εργασία του ο καθηγητής Andrew C. Gallup, ερευνητής συμπεριφορικών επιστημών στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Λειτουργεί ως σύνθημα που ενισχύει την ατομική επαγρύπνηση και προωθεί τον κινητικό συγχρονισμό μέσω της μετάδοσης», προσθέτει