Το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου θα αρχίσει να αναπτύσσει μια σειρά από πρωτοβουλίες για να συμβάλει στην προστασία του διαστημικού περιβάλλοντος που κινούνται οι δορυφόροι του πλανήτη.
Η Βρετανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αναπτύξει ένα νέο πρότυπο για τη διαστημική αειφορία που θα σχεδιαστεί ώστε να περιλαμβάνει υπάρχουσες κατευθυντήριες γραμμές και αρχές σε σχέση με τη διαστημική αειφορία και να καλύψει τα κενά σε αυτά τα πρότυπα και οδηγίες, επιδιώκοντας την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών βιωσιμότητας σε όλο τον κύκλο ζωής των διαστημικών δραστηριοτήτων.
Για αυτό τον λόγο συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα «Ενεργητικής Απομάκρυνσης Σκουπιδιών» (Active Debris Removal) στο οποίο συμμετέχουν διάφορες εταιρείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος κατασκευάζονται σκάφη τα οποία συλλέγουν διάφορους τρόπους και μηχανισμούς διαστημικά σκουπίδια, κατά κύριο λόγο μεγάλου μεγέθους αντικείμενα που είναι ιδιαίτερα απειλητικά.
Τώρα ανακοίνωσε ότι χρηματοδοτεί με περίπου έξι εκατ. ευρώ την κατασκευή ενός σκάφους που θα αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα εκτοξευτεί το 2026. Μέχρι σήμερα τα διάφορα πρωτότυπα σκάφη που έχουν κατασκευαστεί για αυτόν τον σκοπό έχουν μηχανισμούς συλλογής και απομάκρυνσης/καταστροφής ενός διαστημικού σκουπιδιού κάθε φορά. Το νέο σκάφος θα μπορεί να… αρπάζει δύο αντικείμενα μεγέθους δορυφόρου να τα οδηγεί στη γήινη ατμόσφαιρα και να τα απελευθερώνει για να καταστραφούν κατά την είσοδο τους στον πλανήτη.
Τρεις εταιρείες θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για ένα τέτοιο σκάφος και δύο εξ αυτών θα επιλεχθούν για να λάβουν τη χρηματοδότηση και να προχωρήσουν στην υλοποίηση. Μια εξ αυτών είναι η ClearSpace η οποία έχει ήδη συνάψει συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για την κατασκευή ενός παρόμοιου σκάφους που θα εκτοξευτεί το 2025. Το σκάφος αυτό θα μπορεί να συλλέγει και να οδηγεί στην καταστροφή ένα μεγάλου μεγέθους διαστημικό σκουπίδι.
«Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας τεράστιας έκρηξης δορυφόρων», ανέφερε ο υπουργός Επιστημών Τζορτζ Φρίμαν. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ηγούμαστε στην επιστήμη της βιωσιμότητας». Πράγματι, η μέχρι σήμερα διαστημική δραστηριότητα της ανθρωπότητας έχει δημιουργήσει μια μεγάλη χωματερή έξω ακριβώς από την γήινη ατμόσφαιρα. Πρόχειρες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 100 εκατ. αντικείμενα διαφόρων μεγεθών τα οποία κυκλοφορούν με τρομερές ταχύτητες ανεξέλεγκτα έξω από την Γη.
Ο όγκος αυτών των αντικειμένων αυξάνεται συνεχώς όσο αυξάνεται ο αριθμός των κάθε είδους διαστημικών αποστολών αλλά και από τις συγκρούσεις των διαστημικών σκουπιδιών είτε μεταξύ τους είτε με άλλα εν λειτουργία διαστημικά συστήματα. Αυτή την στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία περίπου πέντε χιλιάδες δορυφόροι με τους τέσσερις χιλιάδες εξ αυτών να κινούνται σε χαμηλή τροχιά γύρω από την Γη. Επιπλέον υπάρχουν περίπου τρεις χιλιάδες δορυφόροι που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και εξακολουθούν όμως να κάνουν… βόλτες γύρω από τον πλανήτη μας.
Μάλιστα υπάρχουν και κάποιοι ειδικοί λένε ότι σύντομα τα διαστημικά σκουπίδια θα δημιουργήσουν ένα αδιαπέραστο φράκτη εγκλωβίζοντας τον άνθρωπο στη Γη.