Οι χιμπατζήδες είναι ικανοί για πλοήγηση σε έναν ψηφιακό κόσμο ώστε να βρουν εικονικά φρούτα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του St Andrews.
Χρησιμοποιώντας τεχνολογία οθόνης αφής, έξι πρωτεύοντα στον ζωολογικό κήπο της Λειψίας, στη Γερμανία, έμαθαν να πλοηγούνται προς ένα μακρινό εικονικό δέντρο με διαφορετικούς τύπους φρούτων κάτω από αυτό, ακόμη και να επεξεργάζονται πώς να βρουν το σημείο από διαφορετικές τοποθεσίες εκκίνησης.
Με επικεφαλής τον Δρ Matthias Allritz και τον Dr Josep Call από τη Σχολή Βιολογίας του Πανεπιστημίου του St Andrews και την Dr Francine Dolins στο Πανεπιστήμιο του Michigan-Dearborn, το πείραμα αυτό είναι η πρώτη εμπειρική μελέτη για το πώς οι χιμπατζήδες περιηγούνται σε ένα ανοιχτού πεδίου, νατουραλιστικό, εικονικό περιβάλλον και αποδεικνύει ότι οι κινήσεις των χιμπατζήδων στον εικονικό κόσμο μοιράζονται πολλά βασικά χαρακτηριστικά με τον τρόπο που κινούνται και αντιλαμβάνονται τον χώρο στον πραγματικό κόσμο.
Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν επίσης ότι η τεχνολογία εικονικού περιβάλλοντος (VR) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων ερωτημάτων στη μελέτη της χωρικής και άλλων μορφών γνωστικής λειτουργίας των πρωτευόντων.
Χρησιμοποιώντας μια οθόνη αφής, οι χιμπατζήδες καθοδήγησαν τον εικονικό πράκτορα σε έναν ανοιχτό χώρο που περιείχε χορταριασμένους λόφους, δέντρα, βράχους και άλλα εμπόδια. Μετά από ένα μήνα, οι χιμπατζήδες εκτελούσαν σταδιακά όλο και πιο απαιτητικές εργασίες πλοήγησης, παρουσιάζοντας αρκετές γνωστικές διαδικασίες και συμπεριφορικά μοτίβα εντός του εικονικού περιβάλλοντος που έχει προβλεφθεί ότι θα καθοδηγούν την πλοήγηση τους στην άγρια φύση, όπως η εκμάθηση αναγνώρισης και αναζήτησης διακριτών σημείων ορόσημων και η το να επιλέγουν τη βέλτιστη διαδρομή.
«Οι χιμπατζήδες είναι οι πιο στενοί εν ζωή συγγενείς των ανθρώπων, επομένως η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο παίρνουν ταξιδιωτικές αποφάσεις και πώς αναγνωρίζουν, θυμούνται και συλλογίζονται τις ταξιδιωτικές διαδρομές δεν μας βοηθά μόνο να τους κατανοήσουμε καλύτερα, είναι επίσης κρίσιμος για την κατανόηση της εξέλιξης. των ικανοτήτων πλοήγησης στο δικό μας είδος», δήλωσε ο Δρ Allritz, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του St Andrews και στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία.