Μετά την αποκάλυψη της πρώτης φωτογραφίας από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb, η NASA δημοσιοποίησε κι άλλα ντοκουμέντα, που ενδεχομένως να αλλάξουν για πάντα την αντίληψή μας για το Σύμπαν.
Αν και οι φωτογραφίες του είναι αυτές που τραβάν τα φώτα της δημοσιότητας, γινόμενες viral στο διαδίκτυο, η μισή περίπου δουλειά που θα κάνει το τηλεσκόπιο James Webb είναι φασματοσκοπία.
Μια ανάλυση δηλαδή του διαχωρισμού του φωτός στα συστατικά του “χρώματα” που αποκαλύπτει κάτι για τις ιδιότητες ενός στόχου – από τι αποτελείται, πόσο γρήγορα κινείται, πόσο ζεστό είναι κ.λπ.
Ένα τέτοιο φάσμα που λήφθηκε για την ατμόσφαιρα του WASP-96b, ενός γιγάντιου πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα, περίπου 1.150 έτη φωτός από τη Γη, δείχνει μια σαφή ένδειξη για παρουσία νερού, ομίχλης και νεφών.
Ο εξωπλανήτης WASP-96b μοιάζει λίγο με τον Δία. έχει μια μεγάλη αέριαατμόσφαιρα που τον περυτιλίγει. Και το τηλεσκόπιοWebb είναι σε θέση να ταυτοποιήσει με εκπληκτική ακρίβειατα μόρια στην ατμόσφαιρα, καταγράφοντας έναν ξεκάθαρο δείκτηπαρουσίας υδρατμών.
Υπογραμμίζεται βέβαια ότι ο WASP-96b δεν είναι το κατάλληλο είδος πλανήτη για να φιλοξενήσει ζωή, καθώς είναι πολύ κοντά και… καυτά στο μητρικό του αστέρι.
Παρουσιάζοντας όμως το πρώτο δείγμα της δουλειάς του το Webb, θα συνεχίσει την αναζήτηση πλανητών που έχουν ατμόσφαιρες παρόμοιες με τη Γη. Όταν εντοπιστεί κάποιο ανάλογο πλανητικό σώμα σε κάποια άλλη γωνιά του Γαλαξία, θα ρωτήσουμε: θα μπορούσε αυτόςνα είναι κατοικήσιμος;