Ένα ζευγάρι βραχωδών πλανητών ελαφρώς μεγαλύτερων από τη Γη που κινούνται πέριξ ενός μικρού ψυχρού ερυθρού νάνου φαίνονται κατοικήσιμοι και ένας από αυτούς φαίνεται να είναι ο δεύτερος πιο κατοικήσιμος εξωπλανήτης που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής.
Οι πλανήτες ονομάζονται LP 890-9b – που έχει εντοπιστεί και στο παρελθόν αλλά γνωρίζαμε λίγα γι’ αυτό – και LP 890-9c ή SPECULOOS-2c. Μόνο λίγες λεπτομέρειες είναι γνωστές για το SPECULOOS-2c πέρα από το μέγεθός του και τις οκτώ ημέρες που χρειάζονται για να περιφερθεί γύρω από το αστέρι του, LP 890-9 ή SPECULOOS 2, αλλά ο Amaury Triaud στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και οι συνάδελφοί του, που έχουν εντοπίσει ελπίζουν ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) θα μπορούσε να μας πει περισσότερα σε σχέση με το αν έχει ατμόσφαιρα και τι αυτή περιέχει.
Απ’ όσα μέχρι στιγμήε γνψρίζουμε, ο LP 890-9c ή SPECULOOS-2c, είναι περίπου 40% μεγαλύτερος από τη Γη και έχει έτος διάρκειας 8,5 ημερών. Βρίσκεται εντός της δυνητικά “φιλόξενης” για ζωή ζώνης πέριξ του μητρικού άστρου του, δηλαδή όπου ένας εξωπλανήτης πιθανώς έχει παρόμοιες γεωλογικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες με τη Γη, κυρίως όχι ακραίες θερμοκρασίες και νερό σε υγρή μορφή επί δισεκατομμύρια χρόνια.
Η παρατήρησή του έγινε με τα ρομποτικά τηλεσκόπια SPECULOOS στη Χιλή και στην Τενερίφη, τα οποία είναι κατάλληλα για παρατηρήσεις υψηλής ακριβείας με κάμερες πολύ ευαίσθητες στο εγγύς υπέρυθρο. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Λετίσια Ντελρέζ του βελγικού Πανεπιστημίου της Λιέγης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής “Astronomy & Astrophysics”.
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, ο LP 890-9cφαίνεται να είναι ο δεύτερος καλύτερος στόχος – μετά τους πλανήτες του άστρου TRAPPIST-1 – ανάμεσα στους δυνητικά φιλόξενους για ζωή και όμοιους με τη Γη εξωπλανήτες.