Η πλησιέστερη στο ηλιακό μας σύστημα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μαύρη τρύπα βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής, σε κοσμική κλίμακα, από τη Γη, μόλις 1550 έτη φωτός μακριά.
Ονομάζεται Gaia BH1, και υπολογίζεται ότι είναι περίπου 10 φορές η μάζα του ήλιου μας. Συγκριτικά, ο ο Τοξότης Α*, η μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία, έχει μάζα περίπου τέσσερα εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου ενώ υπάρχουν διάσπαρτες στο Σύμπαν μαύρες τρύπες με μάζα εκατοντάδες ή και δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.
Αν και δεν μπορεί να φανεί άμεσα καθώς οι μαύρες τρύπες δεν εκπέμπουν φως, δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας αποκάλυψαν τη βαρυτική έλξη που ασκεί η μαύρη τρύπα στο άστρο που βρίσκεται σε τροχιά, το οποίο είναι παρόμοιο σε ηλικία και μάζα με τον δικό μας ήλιο.
«Είναι η πιο κοντινή στον ήλιο μαύρη τρύπα, απ’ όσες γνωρίζουμε, σε απόσταση 1550 ετών φωτός”, δηλώνειηΣουκάγια Τσακραμπάρτι, του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. “Οπότε, πρακτικά βρίσκεται στην αυλή μας”.
Για να βρουν τη μαύρη τρύπα, η Δρ. Chakrabarti και μια εθνική ομάδα επιστημόνων ανέλυσαν δεδομένα σχεδόν 200.000 δυαδικών αστεριών που δημοσιοποιήθηκαν το καλοκαίρι από τη δορυφορική αποστολή Gaia της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.
«Ψάξαμε για αντικείμενα που αναφέρθηκαν ναέχουν μεγάλες συνοδευτικές μάζες αλλά η φωτεινότητα των οποίων θα μπορούσε να αποδοθεί σε ένα μόνο ορατό αστέρι», λέει. «Επομένως, υπάρχει ένας καλός λόγο να πιστεύετε ότι ο συνοδόςτους είναι σκοτεινός».
Όπως επεσημαίνουν οιε πσιτήμονες, “δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι μη αλληλεπιδρώντες μαύρες τρύπες επηρεάζουν τη γαλαξιακή δυναμική στον Γαλαξία μας. Εάν είναι πολυάριθμοι, μπορεί κάλλιστα να επηρεάσουν τον σχηματισμό του γαλαξία μας και την εσωτερική του δυναμική”.