Ο Έλον Μασκ δήλωσεχθες ότι προσδοκά ένα ασύρματο τσιπ εγκεφάλου που αναπτύχθηκε από την εταιρεία του Neuralink να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους σε έξι μήνες, καθώς έπεσε έξω στα προηγούμενα χρονοδιαγράμματα που είχε θέσει.
Η εταιρεία, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια και το Όστιν του Τέξας, αναπτύσσει διεπαφές με τσιπ εγκεφάλου που λέει ότι θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε ασθενείς με αναπηρία να μετακινούνται και να επικοινωνούν ξανά, με τον Μασκ να προσθέτει την Τετάρτη ότι θα στοχεύει επίσης στην αποκατάσταση της όρασης.
Η Neuralink τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί δοκιμές σε ζώα ενώ ζητά έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
«Θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και σίγουροι ότι θα λειτουργήσει καλά πριν βάλουμε μια συσκευή σε έναν άνθρωπο», ανέφερε ο Μασκ, κατά τη διάρκεια μιας πολυαναμενόμενης δημόσιας ενημέρωσης για την εν λόγω συσκευή, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.
Μιλώντας σε ένα πλήθος εκλεκτών προσκεκλημένων σε μια παρουσίαση στα κεντρικά γραφεία της Neuralink που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, ο Μασκ τόνισε την ταχύτητα με την οποία η εταιρεία αναπτύσσει τη συσκευή της. «Η πρόοδος στην αρχή, ιδιαίτερα όσον αφορά τους ανθρώπους, θα φαίνεται ίσως απελπιστικά αργή, αλλά παράλληλα κάνουμε τα πάντα για την τάχιστη ανάπτυξη της, πρόσθεσε. «Έτσι, θεωρητικά, η πρόοδος θα πρέπει να είναι εκθετική».
Η τελευταία ανακοίνωση της Neuralink είχε γίνει πριν περίπου ένα χρόνο, όταν παρουσίασε δημοσίως μια μαϊμού με εγκεφαλικό τσιπάκι να παίζει ένα παιγνίδι σε υπολογιστή, μόνο με το νου της. Ο Μασκ έχει γίνει διάσημος για τις εντυπωσιακές δηλώσεις του, όπως ότι σκοπεύει να αποικήσει τον Άρη και να σώσει την ανθρωπότητα. Φαίνεται πως τρέφει για τη Neuralink, την οποία ίδρυσε το 2016, εξίσου μεγάλες φιλοδοξίες.
Βασικός στόχος του είναι η ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού εμφυτεύματος στον εγκέφαλο που, με τις κατάλληλες προσαρμογές κάθε φορά, θα επιτρέπει διάφορα ιατρικά «θαύματα», όπως να δουν οι τυφλοί, να περπατήσουν οι παράλυτοι και να θεραπευθούν όσοι έχουν άνοια, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Κάποια στιγμή οραματίζεται επίσης το «πάντρεμα» του ανθρωπίνου εγκεφάλου με την τεχνητή νοημοσύνη.
Μέχρι στιγμής πάντως η Neuralink εμφανίζει αργή πρόοδο και μια ανταγωνιστική εταιρεία, η Synchron, φαίνεται να προηγείται, καθώς τον Ιούλιο ήδη εμφύτευσε ένα τσιπάκι σε ασθενή στις ΗΠΑ για πρώτη φορά, ενώ το έχει δοκιμάσει και σε τέσσερις ανθρώπους στην Αυστραλία.