Την παύση της λειτουργίας του αμερικανικού επιταχυντή σωματιδίων Tevatron, αποφάσισε το Εργαστήριο Fermilab του Σικάγο, αφήνοντας μόνο στην κούρσα της αναζήτησης του “σωματιδίου του Θεού” τον ευρωπαϊκό επιταχυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERΝ ).
Σύμφωνα με το BBC και το New Scientist, οι Αμερικανοί φυσικοί ελπίζοντας να ανακαλύψουν το μποζόνιο του Χιγκς, γνωστό ως «σωματιδίου του Θεού», πριν τους ευρωπαίους συναδέλφους τους επεδίωκαν παράταση της λειτουργίας του επιταχυντή μέχρι το 2014.
Τα προβλήματα όμως, της αμερικανικής οικονομίας σε συνάρτηση με το μεγάλο κόστος λειτουργίας, που ανέρχεται σε 35 εκατ. δολάρια ετησίως, οδήγησε το Εργαστήριο Fermilab, όπου ανήκει ο Tevatron και το οποίο, με τη σειρά του, ελέγχεται από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, στην απόφαση μη παράτασης.
Σύμφωνα λοιπόν, με πληροφορίες, ο «γερασμένος» αμερικανικός επιταχυντής, που βρίσκεται κοντά στο Σικάγο και έχει ηλικία 27 ετών, θα σταματήσει τη λειτουργία του το 2011, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, μάλλον το Σεπτέμβριο.
Η εξέλιξη αυτή αφήνει το πεδίο έρευνας ελεύθερο στους ευρωπαίους επιστήμονες του CERΝ να ανακαλύψουν το σωματίδιο – φάντασμα του Χιγκς, το οποίο θεωρείται, σύμφωνα με την καθιερωμένη θεωρία της Φυσικής, ότι δίνει μάζα στα υπόλοιπα σωματίδια και δεν έχει εντοπιστεί παρά τις προσπάθειες δεκαετιών.
Το 2010, πάντως, οι ερευνητές του Tevatron ανακοίνωσαν ότι πλησιάζουν το στόχο τους, γι’ αυτό άλλωστε ζήτησαν την χρονική παράταση. Από την άλλη, το CERN αρχικά σχεδίαζε να αναστείλει για ένα έτος τη λειτουργία του ευρωπαϊκού επιταχυντή στο τέλος του τέλος του 2011, προκειμένου να τον συντηρήσει. Όμως, πιο πρόσφατα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ίσως η φάση συντήρησης μπορεί να περιμένει για ένα ακόμη χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι ο επιταχυντής δεν θα κλείσει πριν το τέλος του 2012.
Αυτό θα δώσει αρκετό χρονικό περιθώριο στους φυσικούς του CERN -“ανενόχλητοι” πλέον από τον ανταγωνισμό του Tevatron- να βρουν το μποζόνιο του Χιγκς ή, πιθανώς, να αποκλείσουν οριστικά την ύπαρξή του, κάτι που επίσης θα φέρει τα πάνω-κάτω στη σύγχρονη φυσική, ανατρέποντας καθιερωμένες θεωρίες.
Το μηχάνημα του CERN μπορεί να πραγματοποιήσει συγκρούσεις σωματιδίων με πολύ μεγαλύτερη ενέργεια σε σχέση με το μηχάνημα του Fermilab, πράγμα που του δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα.