Τα gadgets υψηλής τεχνολογίας έχουν εισέλθει δυναμικά στην καθημερινή ζωή: ο καθένας μεταφέρει μαζί του τουλάχιστον μία συσκευή σε καθημερινή βάση, από ένα κινητό τηλέφωνο μέχρι φορητά media players, e-readers, tablets κ.α. Η τεχνολογική εξέλιξη τα καθιστά όλο και πιο εύχρηστα και πιο μικρά, ωστόσο, παρά την αδιαμφισβήτητη πρόοδο, η οποία σημειώνεται αλματωδώς πλέον εντός διαστήματος λίγων ετών (μέσα σε πολύ λίγα χρόνια, τα «απλά» κινητά έδωσαν τη θέση τους στα smartphones- πολυεργαλεία), κανείς δεν έχει καταφέρει να φτιάξει ακόμα gadgets τα οποία μπορούν να… διπλώνουν και να χωρούν ευκολότερα στις τσέπες του κατόχου τους.
Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην παρουσία της μπαταρίας: ακόμα και αν οι οθόνες ή πολλά μικρότερα εξαρτήματα θα μπορούσαν να φτιαχτούν από εύκαμπτα υλικά (χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι οθόνες E Ink, που συναντά κανείς σε e-readers και OLED, που βρίσκονται σε κάποια κινητά τηλέφωνα), ένα κομμάτι το οποίο παρουσιάζεται εξαιρετικά «αδιαπραγμάτευτο» είναι η μπαταρία, που ούτως ή άλλως αποτελεί ένα από τα πιο ογκώδη μεμονωμένα τμήματα μίας φορητής συσκευής. Εάν υπήρχε μία εύκαμπτη μπαταρία, τότε θα είχε ξεπεραστεί ένα σημαντικό εμπόδιο προς την κατεύθυνση της εμφάνισης εύκαμπτων gadgets. Οι μπαταρίες lithium-ion θεωρούνταν ως πολλά υποσχόμενοι «υποψήφιοι», ως εν δυνάμει εύκαμπτες πηγές ενέργειας, ωστόσο τίθεται θέμα υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς και επιδόσεων.
Η καινοτομία, επί της προκειμένης, έρχεται από την Κορέα, και συγκεκριμένα από το Κορεατικό Ινστιτούτο Προηγμένων Επιστημών και Τεχνολογίας (KAIST): ομάδα υπό τον καθηγητή Κέον Τζάε Λι, όπως δημοσιεύτηκε στο PhysOrg (http://phys.org/news/2012-08-team-high-flexible-solid-state.html), κατασκεύασε μία μπαταρία lithium-ion η οποία είναι εξαιρετικά λεπτή και διατηρεί την τάση της ακόμα και όταν είναι διπλωμένη. Επίσης, η μπαταρία είναι θερμικά σταθερή.
Όπως είπε ο καθηγητής Λι: «η έλευση μίας εξαιρετικά λεπτής και εύκαμπτης μπαταρίας υψηλής απόδοσης θα επιταχύνει την ανάπτυξη μίας νέας γενιάς πλήρως εύκαμπτων ηλεκτρονικών συστημάτων, σε συνδυασμό με υπάρχοντα εύκαμπτα εξαρτήματα, όπως οθόνες, μνήμες και LED».
Τώρα η ομάδα αναζητά μεθόδους μαζικής παραγωγής μέσω χρήσης τεχνολογίας λέιζερ, καθώς και τρισδιάστατα μοντέλα δομής μπαταριών για αύξηση της ισχύος, ελπίζοντας η συγκεκριμένη τεχνολογία να βρει σύντομα το δρόμο της προς τις καταναλωτικές συσκευές, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή για τους φίλους των gadgets.
Πηγή: naftemporiki.gr