Το φιλόδοξο project της Wikipedia εξελίχθηκε σε ένα πραγματικό «θησαυροφυλάκιο» γνώσης για όλο τον κόσμο. Δωρεάν, ανοιχτή και ελεύθερη σε όλους, αποτελεί πλέον αναπόσπαστο τμήμα του Ίντερνετ και της μοντέρνας ψηφιακής κουλτούρας- οπότε και προκάλεσε πραγματικό σοκ στον κυβερνοχώρο όταν «έπεσε» για δύο ώρες τη Δευτέρα, εξαιτίας δύο καλωδίων που κόπηκαν κατά λάθος, όπως αναφέρθηκε, κοντά σε data center στη Φλόριντα.
Η δημοφιλής online εγκυκλοπαίδεια, καθώς και άλλες υπηρεσίες που σχετίζονταν μαζί της, δεν ήταν διαθέσιμες στο κοινό, ή τουλάχιστον, ήταν εξαιρετικά αργές, για ένα διάστημα δύο περίπου ωρών χθες το μεσημέρι, δημιουργώντας ανησυχίες σχετικά με πιθανή στοχευμένη επίθεση, καθώς πολλά τμήματα του δικτύου Wikimedia φαίνονταν να παρουσιάζουν προβλήματα.
Παρόλα αυτά, η Wikipedia διέψευσε γρήγορα αυτές τις φήμες, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, το πρόβλημα προέκυψε λόγω προβλήματος σε δύο καλώδια τα οποία βρίσκονταν μεταξύ της Τάμπα και της Βιρτζίνια.
Μετά την επισκευή των καλωδίων, χρειάστηκε χρονικό διάστημα μίας περίπου ώρας για να επανέλθουν πλήρως όλες οι υπηρεσίες. Η υπηρεσία για φορητές συσκευές δεν φάνηκε να επηρεάζεται.
Ο Ντέιβιντ Τζέραρντ, εκπρόσωπος του Wikimedia Foundation στη Μ. Βρετανία, όπου υπάγεται η Wikipedia και άλλες παρεμφερείς σελίδες, είπε στο BBC πως το πρόβλημα έχει λυθεί πλήρως. «Κάποιος έκοψε τα καλώδια που οδηγούν στο data center στην Τάμπα στη Φλόριντα. Έχουμε δύο μεγάλα data centers, ένα στη Φλόριντα και ένα στη Βιρτζίνια, και κάποια network proxies στο ‘μστερνταμ. Όλοι όσοι βρίσκονταν σε εκείνο το data center επηρεάστηκαν» .
Όπως ανέφερε, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα τι ακριβώς προκάλεσε το πρόβλημα, ή ποιο ήταν το ακριβές σημείο στο οποίο έλαβε χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η προηγούμενη φορά που η Wikipedia είχε βρεθεί offline ήταν- εσκεμμένα- πριν από μερικούς μήνες, κατά τη διάρκεια του «πολέμου» κατά των προτεινόμενων νομοσχεδίων κατά της πειρατείας στις ΗΠΑ, όταν η ιστοσελίδα είχε «κατεβεί» για ένα 24ωρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Παρά το γεγονός ότι το Wikimedia Foundation αποτελεί μία οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που βασίζεται σε δωρεές από τους χρήστες για τη συνέχιση της λειτουργίας της εγκυκλοπαίδειας, το «πνευματικό τέκνο» των Τζίμι Γουέιλς και Λάρι Σάνγκερ, που έκανε το ντεμπούτο του τον Ιανουάριο του 2001, θεωρείται σήμερα ως συνώνυμο της γνώσης και της πληροφορίας στο Ίντερνετ.
Το 2006 το περιοδικό Time αναγνώρισε τη συνεισφορά της στην ανάπτυξη της συνεργασίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, λαμβάνοντας μία θέση σε ένα ιδιότυπο «πάνθεον», μεταξύ άλλων ιστοσελίδων όπως το YouTube, το MySpace και το Facebook.