Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σενάριο από χολιγουντιανή ταινία, αλλά έγινε στην πραγματικότητα. Μία από τις μεγαλύτερες τραπεζικές ληστείες, ένα κυβερνοέγκλημα με λεία 45 εκατ. δολ. που χτύπησε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης και πιστωτικές κάρτες σε 27 χώρες.
Η αποκάλυψη έγινε από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο απήγγειλε κατηγορίες εναντίον 8 ανδρών που φέρονται ότι αποτελούσαν τον αμερικανικό πυρήνα της οργάνωσης. Επτά εξ αυτών έχουν ήδη συλληφθεί. Για τον όγδοο υπάρχουν αναφορές ότι δολοφονήθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία στις 27 Απριλίου. Οι αρχηγοί της οργάνωσης εκτιμάται ότι βρίσκονται εκτός ΗΠΑ.
Αυτό που είναι σαφές και σοκαριστικό πάντως είναι το μέγεθος της ληστείας. Σε μία από τις πολλές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον τραπεζών, μέσα σε μόλις 10 ώρες οι ληστές άντλησαν 40 εκατ. δολ. από ΑΤΜ σε 24 διαφορετικές χώρες και με 36.000 διαφορετικές συναλλαγές. «Αντί για μάσκες και όπλα, αυτή η οργάνωση χρησιμοποιούσε υπολογιστές και το διαδίκτυο» αναφέρει η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λορέτα Λιντς.
Η περίπτωση αυτή αποδεικνύει περίτρανα πόσο σημαντική είναι η απειλή του κυβερνοεγκλήματος για τις τράπεζες. Δείχνει επίσης πόσο διεθνείς και εξελιγμένες είναι πλέον οι εγκληματικές οργανώσεις.
Οι εισαγγελικές αρχές κάνουν λόγο για χάκερ με «χειρουργική ακρίβεια» και επισημαίνουν την ταχύτητα αλλά και τον τρόπο συνεργασίας ώστε να εκτελέσουν δραστηριότητες ταυτόχρονα σε 27 χώρες.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η οργάνωση «μπήκε» στα ηλεκτρονικά συστήματα δύο εταιριών που επεξεργάζονται στοιχεία πιστωτικών καρτών. Τα ονόματα των εταιριών δεν δόθηκαν αλλά έγινε γνωστό ότι η μία ήταν στην Ινδία και η δεύτερη στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια αύξησαν τα πιστωτικά όρια των καρτών και τα όρια αναλήψεων για προπληρωμένες κάρτες Mastercard τις οποίες είχε εκδώσει η Bank of Muscat του Ομάν και η National Bank of Ras Al Khaimah PSC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στη συνέχεια με ψεύτικες πιστωτικές κάρτες ανά τον κόσμο μπόρεσαν να εκταμιεύσουν εκατομμύρια δολάρια από ΑΤΜ μέσα σε λίγες ώρες.