Ριζική ανανέωση φέρνει στη διάσημη εφαρμογή του Facebook, Instagram, το update που παρέχει τη δυνατότητα λήψης βίντεο, όπως ανακοίνωσε το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Κέβιν Σύστρομ, στέλεχος του Instagram, δήλωσε πως η εφαρμογή θα επιτρέπει στο χρήστη τη λήψη βίντεο διαρκείας 3-15 δευτερολέπτων και θα του παρέχει τη δυνατότητα χρήσης των φίλτρων που έκαναν διάσημο εξαρχής το Instagram.
Πλέον, η εφαρμογή εισέρχεται στην «αρένα» του ανταγωνισμού ενάντια στο Vine του Twitter, που επιτρέπει επίσης στους χρήστες του το διαμοιρασμό βίντεο. Το συγκεκριμένο update θα δώσει στους χρήστες iPhone και κινητών με Android τη δυνατότητα να συρράφουν τα βίντεό τους και να δημιουργούν «κολάζ», τα οποία στη συνέχεια θα μπορούν να επεξεργάζονται με τα φίλτρα της εφαρμογής (ασπρόμαυρο, blur κ.ά.). Επίσης, οι χρήστες iPhone θα διαθέτουν και μια δυνατότητα «cinema», για τη σταθεροποίηση των βίντεο.
Όσον αφορά τη διάρκεια των κλιπ, ο Σύστρομ είπε πως τα 15 δευτερόλεπτα είναι το ιδανικό μήκος για να μην περιοριστεί η δημιουργικότητα ενός χρήστη, αλλά και να μην προκύπτουν βίντεο που είναι πολύ μεγάλα για να κατεβούν. Αξίζει να σημειωθεί πως η διάρκεια είναι μεγαλύτερη από τα έξι δευτερόλεπτα που παρέχει το Vine. Επίσης, τα βίντεο του Instagram δεν κάνουν loop, και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τις thumbnail εικόνες. Το Vine αναμένεται να «απαντήσει» σύντομα.
Μετά την εξαγορά του Instagram από το Facebook έναντι 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, η Σίλικον Βάλεϊ στράφηκε στο «κυνήγι» της υπηρεσίας που θα αποτελούσε το «επόμενο Instagram». Ωστόσο, η δημοφιλής εφαρμογή φαίνεται αποφασισμένη να διατηρήσει τα πρωτεία, καθώς η ταχεία άνοδος των smartphones και των tablets, σε συνδυασμό με την εξάπλωση των ασυρμάτων δικτύων έχουν ως αποτέλεσμα οι χρήστες του Ίντερνετ να διαμοιράζονται περισσότερα βίντεο και φωτογραφίες από ποτέ άλλοτε.
Σύμφωνα με τον Σύστρομ, που είχε δημιουργήσει το Instagram με τον Μάικ Κρίγκερ το Σεπτέμβριο του 2010, αρχικά η λήψη βίντεο συμπεριλαμβανόταν στο Burbn, την εφαρμογή από την οποία προήλθε το Instagram, αλλά τελικά «κόπηκε» επειδή θεωρήθηκε πως δεν υπήρχε τρόπος απλής και ελκυστικής ενσωμάτωσής της.