Μία εφαρμογή, η οποία προστατεύει τις επικοινωνίες των χρηστών της από την παρακολούθηση την εποχή του Prism της NSA και της εξάπλωσης των κοινωνικών δικτύων, ετοιμάζει ο Πίτερ Σούντε, ένας εκ των ιδρυτών της διάσημης ιστοσελίδας διαμοιρασμού αρχείων Pirate Bay.
Συγκεντρώνοντας χρήματα μέσω crowdfunding, ο Σούντε αναπτύσσει το Heml.is (από την σουηδική λέξη για το «μυστικό»). Πρόκειται για μία εφαρμογή/υπηρεσία επικοινωνίας η οποία κρυπτογραφεί τα μηνύματα/ δεδομένα «από άκρη σε άκρη» (end to end encryption)- ούτε οι ίδιοι οι δημιουργοί της να μπορούν να παρακολουθήσουν τις συνομιλίες.
Θα είναι δωρεάν για download, αλλά ο χρήστης θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον για επιπρόσθετες δυνατότητες, όπως η αποστολή φωτογραφιών- στη βασική της έκδοση, θα επιτρέπει μόνο την αποστολή και λήψη μηνυμάτων κειμένου. Για την ανάπτυξή της ζητήθηκαν 100.000 δολάρια, ποσό το οποίο, τη στιγμή που γράφεται το παρόν κείμενο έχει υπερκαλυφθεί (110.314).
Όπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα: «αγαπούμε το Ίντερνετ, τα κοινωνικά δίκτυα και τη δύναμη που δίνουν για διαμοιρασμό και κοινωνικές διασυνδέσεις. Όταν μοιραζόμαστε κάτι στο Twitter ή το Instagram, όλος ο κόσμος μπορεί να το δει και αυτό είναι υπέροχο! Αυτό που δεν μας αρέσει ωστόσο είναι οι ιδιωτικές επικοινωνίες να έχουν λίγο πολύ μετατραπεί σε ένα ανοικτό κανάλι για εταιρείες και κυβερνήσεις, το οποίο μπορούν να παρακολουθούν. Εταιρείες όπως η Facebook, το Twitter, η Apple και η Google αναγκάστηκαν να ανοίξουν τα συστήματά τους και να παραδώσουν πληροφορίες για τους χρήστες τους.
Την ίδια στιγμή, τους απαγορεύτηκαν να μιλήσουν για αυτό σε οποιονδήποτε! Φτιάχνουμε μία εφαρμογή μηνυμάτων που δεν μπορεί να παρακολουθήσει κανείς, ούτε καν εμείς. Θα προτιμούσαμε να κλείσουμε την υπηρεσία πριν αφήσουμε οποιονδήποτε να μπει σε αυτήν. Τα μυστικά είναι μυστικά μόνο αν είναι μυστικά». Όπως διευκρινίζουν οι συντελεστές του, τα μηνύματα θα αποθηκεύονται στα συστήματά τους μόνο μέχρι να παραδοθούν στον παραλήπτη (αν και μπορεί να μπουν επιπλέον επιλογές για «διάρκεια ζωής» τους μέχρι να παραδοθούν).
Το Heml.is θα είναι διαθέσιμο για Android και iOS και δεν θα περιέχει διαφημίσεις- για την χρηματοδότησή του θα βασίζεται σε έσοδα από τους χρήστες. Όπως επισημαίνουν οι δημιουργοί του, «η διαρροή του Έντουαρντ Σνόουντεν μας έκανε να καταλάβουμε ότι κάτι τέτοιο χρειάζεται. Δεν θέλουμε έναν κόσμο όπου όλοι παρακολουθούνται συνεχώς. Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, και αυτός είναι ο δικός μας τρόπος να το παρέχουμε».