Η αξιοποίηση της “υπολογιστικής νέφους” (cloud computing) από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και, γενικότερα, η επένδυση σε καινοτομίες της πληροφορικής ως βασική προϋπόθεση ανάπτυξης και εξόδου από την οικονομική κρίση, αποτέλεσε το επίκεντρο της σημερινής 5ης Ημέρας Καινοτομίας της Microsoft Ελλάς και της σχετικής εκδήλωσης με θέμα “Καινοτόμες προσεγγίσεις στο Cloud Computing, για έναν ορίζοντα χωρίς σύννεφα”, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).
Όπως τονίστηκε, η τεχνολογία του Cloud Computing, που κερδίζει συνεχώς έδαφος διεθνώς, εξασφαλίζει την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών πληροφορικής και συμβάλλει στην εξοικονόμηση κόστους, συνιστώντας έτσι στρατηγική επιλογή για κάθε επιχείρηση ή οργανισμό που θα επιλέξει να επενδύσει σε αυτήν.
Ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Αντώνης Μαρκόπουλος, σε σύντομο χαιρετισμό του, επεσήμανε ότι “η ουσιαστική μετάβαση στo Cloud Computing, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, απαιτεί μια καινούργια προσπάθεια. Οι συνθήκες έχουν πια ωριμάσει, οι εταιρίες του κλάδου έχουν παρουσιάσει ήδη αξιόλογες προτάσεις, η Δημόσια Διοίκηση έχει θέσει ως προτεραιότητα και προχωρά, μέσω του Ε.Π. “Ψηφιακή Σύγκλιση”, στη δημιουργία Δημόσιων Κέντρων Δεδομένων”.
Παράλληλα, πρόσθεσε, “οι ψηφιακές παρεμβάσεις που υλοποιούνται από το πρόγραμμά μας, ενισχύουν την αξιοποίηση υπηρεσιών cloud computing. Μπορούμε συνεπώς να είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν κινούμαστε στο “σύννεφο”, αλλά βαδίζουμε συντονισμένα προς την αξιοποίησή του, με στόχο τόσο τη μείωση του ενεργειακού και λειτουργικού κόστους, όσο και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της μεταφοράς δεδομένων και πόρων με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο”.
Ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι “η στροφή προς την καινοτομία πρέπει να αποτελέσει όχι μόνο μια πολιτική επιλογή, αλλά και μια επιχειρηματική επιλογή. Μια επιλογή που αφορά την οικονομία, την κοινωνία, τις επόμενες γενιές. Είναι μια σανίδα σωτηρίας από τη σημερινή κρίση και μια ασπίδα που θα προστατεύσει αποτελεσματικά την ελληνική οικονομία από μελλοντικές αναταράξεις”.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάς Έρνστ Γιαν Στίγκτερ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “το cloud computing, αποτελεί την πλέον σύγχρονη τάση της πληροφορικής, εξασφαλίζοντας σημαντικά οφέλη και μάλιστα χωρίς να απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις. Στην Microsoft, γνωρίζοντας σε βάθος το cloud computing και τις λύσεις που μπορεί να προσφέρει για ένα πλήθος προβλημάτων, έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι η αξιοποίησή του μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση και στον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Δημόσιου Τομέα”.
Την μελέτη “Ελληνικός Χάρτης Καινοτομίας 2010” παρουσίασε ο Πάτρικ Μαλόουν, Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας και επεσήμανε ότι στην χώρα μας έχει σημειωθεί πρόοδος και έχουν καταγραφεί καλές επιδόσεις σε ορισμένους τομείς, όπως οι δαπάνες για βιομηχανικό σχεδιασμό, η αγορά εξοπλισμού, η κατάρτιση προσωπικού, οι επενδύσεις στην ευρυζωνικότητα και η υιοθέτηση οργανωτικών και εμπορικών καινοτομιών. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα έχει ακόμα σημαντική απόσταση να διανύσει σε καίριους τομείς, όπως η παραγωγή και διάδοση της γνώσης, η συμμετοχή στις διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης και η χαμηλή επένδυση σε καινοτομία προερχόμενη από την έρευνα. Η συγκεκριμένη μελέτη εκπονείται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft Ελλάς, υπό την εποπτεία του δρος Δημήτρη Δενιόζου.
Εκπρόσωποι της Microsoft, της Singular Logic και της Interworks παρουσίασαν τις προτάσεις των εταιριών τους αναφορικά με τη διάθεση υπηρεσιών που στηρίζονται στο Cloud Computing. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση με θέμα “Πώς η μετάβαση στο Cloud μπορεί να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση”, η οποία επικεντρώθηκε στη διερεύνηση δυνατοτήτων άμεσης αξιοποίησης του Cloud Computing σε τομείς του Δημόσιου Τομέα. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης, επικεφαλής της Μονάδας Θεμάτων Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, η κα Γιώτα Παπαρίδου, Β’ αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), ο κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης, διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Διαλειτουργικότητας και ο κ. Σταύρος Αλεξάκης, διευθυντής Πωλήσεων Δημόσιου Τομέα της Microsoft Ελλάς.
Το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft στην Αθήνα εγκαινιάστηκε το 2008, από τον ιδρυτή της εταιρίας Μπιλ Γκέιτς, και έχει ως στόχο να αποτελέσει κοιτίδα έρευνας και καινοτομίας, συνιστώντας ένα σύνδεσμο μεταξύ ερευνητικής κοινότητας, νέων και επιχειρηματικού κόσμου.