Ελάχιστα είναι τα μέχρι τώρα οφέλη που προκύπτουν για τον ελληνικό τουρισμό από την πολιτική κρίση που πλήττει τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της μέσης Ανατολής.
Μετά τις πρώτες ημέρες πολιτικής αστάθειας που χτύπησε την πόρτα της Αιγύπτου, έναν δωδεκάμηνο τουριστικό προορισμό, τα πρόσκαιρα οφέλη που ήλθαν για την Ελλάδα περιορίστηκαν σε κάποιες δεκάδες προκρατήσεις που έγιναν κυρίως από τις αγορές της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Γιάννης Οικονόμου και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, υπογράμμισε ότι αυτό που θα πρέπει να αναδείξει η πολιτική ηγεσία του τουρισμού τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε δωδεκάμηνη βάση, όπως συνέβη με τις πρόσφατες αφίξεις των Κινέζων από την Λιβύη.
Σε μια περίοδο όπου τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά, ο ξενοδοχειακός κόσμος της Κρήτης άνοιξε σε χρόνο ρεκόρ τα καταλύματα του προκειμένου να συμβάλλει στην ασφαλή μεταφορά τους στη χώρα του “δράκου”, αν και με ελάχιστο όφελος για τους ίδιους τους ξενοδόχους. Η άφιξη των Κινέζων στην Κρήτη, δεν σήμανε και τη λύση του οικονομικού προβλήματος των ξενοδόχων του νησιού, καθώς οι ανώτερες τιμές έφταναν τα 27 ευρώ ανά άτομο με πλήρη διατροφή, σημείωσε ο κ. Οικονόμου.
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος των εν Ελλάδι τουριστικών γραφείων (Hatta) Γιώργος Τελώνης, μιλώντας στάθηκε στα οφέλη που προέκυψαν για τις ναυτιλιακές εταιρίες που πέτυχαν με τη μεταφορά των Κινέζων στην Κρήτη προσδιορίζοντας τα στα 15 εκατ. ευρώ. Εστιάζοντας στο πεδίο των προκρατήσεων για την Ελλάδα, με αφορμή την κρίση στις αγορές της Μέσης Ανατολής, ο κ. Τελώνης στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Οικονόμου, υπογράμμισε ότι στη διεθνή τουριστική έκθεση του Βερολίνου (Μάρτιος 9. – 13.03.2011) θα αποτυπωθούν ακριβώς τα όποια ποσοτικά οφέλη, προκύψουν για την Ελλάδα από την πολιτική αστάθεια στις χώρες αυτές.
Ο κ. Τελώνης αναφερόμενος στον τουριστικό κόσμο που την τελευταία στιγμή δεν πήγε στην Αίγυπτο, υπογράμμισε ότι από αυτούς μόνο το 1/4 επέλεξε την Ελλάδα, με τους υπόλοιπους να επιλέγουν Ισπανία και Τουρκία. Μάλιστα ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για ολιγωρία των ελληνικών αρχών στο να μπορέσουν δηλαδή να σπεύσουν αμέσως στους μεγάλους ταξιδιωτικούς πράκτορες και να “πουλήσουν” το ελληνικό τουριστικό προϊόν.
Τα πρόσφατα τέλος γεγονότα στη Λιβύη, που εκτιμάται ότι θα κρατήσουν για πολύ καιρό, δεν φαίνεται ότι θα “στείλουν” τουρισμό στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Τελώνη, καθώς δεν πρόκειται για έναν ελκυστικό προορισμό για τουρισμό και το “πάγωμα” των αφίξεων του θα στείλει χιλιάδες τουρίστες σε άλλες αγορές.
Διαβάστε επίσης: Αίγυπτος και Τυνησία ενδέχεται να ωφελήσουν τον ελληνικό τουρισμό