Όπως κάθε χρόνο, στις 26 Ιουλίου, την παραμονή της γιορτής του Αγίου Παντελεήμονα, στο γραφικό λιμάνι των Καταπόλων της Αμοργού θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή της Ψημένης Ρακής.
Με επίκεντρο της γιορτής την χαρακτηριστική, ψημένη ρακή του νησιού, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το ιδιαίτερο ποτό, αλλά και να μάθουν τον τρόπο παρασκευής της ρακής και του ψησίματός της.
Εκτός από την παραδοσιακή ψημένη, συνήθως προσφέρεται στους επισκέπτες και απλή ρακή, φτιαγμένη σύμφωνα με την αρχαία συνταγή. Επίσης, στη γιορτή προσφέρονται το γνήσιο Αμοργιανό παστέλι σε σχήμα ρόμβου, με σουσάμι, μέλι και ένα φύλλο λεμονιού, αλλά και ποικιλία από τοπικά εδέσματα που είναι πολύ δημοφιλή στο νησί.
Παράλληλα, τη γιορτή πλαισιώνουν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής, τα οποία καλούν τους επισκέπτες να μάθουν τα βήματα των παραδοσιακών χορών της Αμοργού.
Πριν από την έναρξη της γιορτής, λαμβάνει χώρα ο εσπερινός στο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα.
Η γιορτή διοργανώνεται από την Ένωση Καταπολιανών Αμοργού με σκοπό την ενίσχυση της τουριστικής και πολιτιστικής προβολής του νησιού μέσω εκδηλώσεων του τοπικού λαϊκού πολιτισμού.