Το λαθρεμπόριο άγριων και σπάνιων ζώων πιστεύεται ότι είναι διαδεδομένο στην περιοχή των Βαλκανίων, καθώς ένα λιοντάρι μεταφέρθηκε σε ζωολογικό κήπο στη βόρεια Σερβία χθες (21 Σεπτεμβρίου) αφού εθεάθη να περιφέρεται σε τοπικό δρόμο, ανέφεραν αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης.
Μόλις λίγων μηνών, το θηλυκό λιονταράκι βρέθηκε στα περίχωρα της Subotica, μια πόλη κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία. Ήταν υποσιτισμένη και αδύναμη, είπε η Σόνια Μάντιτς από τον ζωολογικό κήπο του Πάλιτς, η οποία ανέλαβε τη φροντίδα του.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ένας κάτοικος της Subotica εντόπισε το λιονταράκι στο δρόμο και κάλεσε την αστυνομία, η οποία στη συνέχεια το μετέφερε στον ζωολογικό κήπο.
Ένα βίντεο στα social media δείχνει το μικρό λιοντάρι να εμφανίζεται μέσα από βλάστηση και να βγαίνει στο δρόμο. Οι αναφορές ανέφεραν επίσης ότι το μικρό ήταν φιλικό και δεν φοβόταν τους ανθρώπους. Ένας αστυνομικός και κάτοικοι της περιοχής φαίνονται σε άλλα βίντεο και φωτογραφίες να χαϊδεύουν το μικρό.
Η Μάντιτς ανέφερε ότι το λιοντάρι ήταν σε «αρκετά κακή κατάσταση» και ξεκίνησε θεραπεία βελτιώσης της φυσικής του κατάστασής. «Ενδεχομένως να είναι 3 έως 6 μηνών ή 5 έως 6, αλλά είναι υποσιτισμένο και μάλλον ανεπαρκώς ανεπτυγμένο», δήλωσε.
Αν και η αστυνομία δεν έχει εκδώσει ακόμη επίσημη ανακοίνωση για το περιστατικό, το λαθρεμπόριο άγριων και σπάνιων ζώων πιστεύεται ότι είναι ευρέως διαδεδομένο στην περιοχή των Βαλκανίων.
Μια έκθεση σχετική με το λαθρεμπόριο άγριας ζωής από το WWF πέρυσι διαπίστωσε ότι τα ωδικά πτηνά από την οικογένεια των σπίνων, οι τοπικά προστατευμένες καφέ αρκούδες και οι χελώνες του δάσους ήταν από τα πιο στοχευμένα είδη στη Σερβία. Ενώ συχνές είναι και οι περιπτώσεις λαθρεμπορίου και παράνομης κατοχής εξωτικών ειδών φιδιών όπως οι πύθωνες.
Το 2020, μια έρευνα που χρησιμοποιούσε δεδομένα από το Oxpeckers Investigative Environmental Journalism και το Earth Journalism Network αποκάλυψε ότι το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής είναι διαδεδομένο στην Ανατολική Ευρώπη. Εκεί γίνεται η εκτίμηση ότι οι λαθρέμποροι αποφεύγουν τους ελέγχους μεταφέροντας προϊόντα άγριας ζωής σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που η επιβολή του νόμου είναι πιο χαλαρή.