Τα πιο δημοφιλή υποβρύχια… στέκια

Οι ελληνικές θάλασσες φημίζονται για την εντυπωσιακή τους μορφολογία αλλά και τον τεράστιο υποθαλλάσιο πλούτο, στοιχεία που μετατρέπουν την κατάδυση σε μία συναρπαστική εμπειρία.

Πάντα, βέβαια, υπάρχουν κάποιες περιοχές που είναι πολύ πιο ελκυστικές για τους λάτρεις της κατάδυσης και ενίοτε αποτελούν και τόπο «συνάντησης», είτε για την εξερεύνηση του βυθού είτε για υποβρύχιες φωτογραφίες ή ψάρεμα. Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι ελληνικοί καταδυτικοί προορισμοί;

Κέα: Η Τζια βρίσκεται στη λίστα με τους top καταδυτικούς προορισμούς παγκοσμίως, καθώς κάτω από τα κρυστάλλινα νερά της έχουν βρει καταφύγιο τέσσερα πολύ διάσημα ιστορικά ναυάγια, τα οποία περιλαμβάνονται στον Ενάλιο Ιστορικό Τόπο Κέας, ένα θεματικό θαλάσσιο πάρκο 360 στρεμμάτων. 

Το πιο γνωστό ναυάγιο είναι το «HMHS BRITANNIC», το αδελφό υπερωκεάνιο πλοίο του Τιτανικού, που βυθίστηκε το 1916 και θεωρείται το «Everest των δυτών», λόγω μεγέθους, βάθους και του θρύλου που το συνοδεύει. 

Περίπου δύο μίλια από το σημείο βύθισης του «Βρετανικού» βρίσκεται το γιγάντιο ναυάγιο του γαλλικού υπερωκεάνιου «S/S Burdigala», ενώ σε μικρή απόσταση και σε βάθος 65 μ. βρίσκεται και το γερμανικό αεροπλάνο «Junkers 52» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τη λίστα συμπληρώνει το βυθισμένο το 1868 τροχήλατο ατμόπλοιο «Πατρίς».

Αλόννησος: Η Αλόννησος φιλοξενεί το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων (ΕΘΠΑΒΣ), το πρώτο θαλάσσιο πάρκο στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο προστατευόμενο θαλάσσιο οικοσύστημα στην Ευρώπη, έκτασης περίπου 2.220 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το ΕΘΠΑΒΣ φιλοξενεί μια εκπληκτική ποικιλία θαλάσσιας και χερσαίας ζωής που περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία θαλάσσιας ζωής, ακόμα και δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιες χελώνες.

Κρήτη: Η Κρήτη φιλοξενεί μια ποικιλία από καταδυτικές τοποθεσίες, από ναυάγια και σπηλιές, έως υφάλους και βράχους. Ο πιο γνωστός καταδυτικός προορισμός για τους εκπαιδευμένους λάτρεις της απαιτητικής υποκατηγορίας της σπηλαιοκατάδυσης είναι το «Σπήλαιο των Ελεφάντων» στην Κρήτη, στον νομό Χανίων, που πήρε το όνομά του από τα παλαιολιθικά απολιθώματα που βρέθηκαν σε μια σπηλιά γεμάτη σταλαγμίτες και σταλακτίτες φαντασμαγορικών χρωμάτων. 

Ρόδος: Εκτός από τα παραδοσιακά αξιοθέατα, η Ρόδος διαθέτει, επίσης, μια μεγάλη ποικιλία από καταδυτικούς προορισμούς. Εδώ μπορείτε να βουτήξετε σε αρχαία μνημεία, όπως το αρχαίο ρωμαϊκό Τείχος του Αδριανού στον όρμο Λίνδου, αλλά και σε σύγχρονα ναυάγια, όπως το Ναυάγιο «Παναγιώτης», ένα φορτηγό πλοίο που προσάραξε σε μια ακτή της Ρόδου το 1985. Ξεχωριστή εμπειρία κατάδυσης προσφέρει και η γεμάτη με σταλακτίτες και σπάνια βιοποικιλότητα Σπηλιά των Νυμφών. 

Σαντορίνη: Μοναδικές υποβρύχιες εμπειρίες προσφέρει και η Σαντορίνη, καθώς οι ισχυρές ηφαιστειακές εκρήξεις που συγκλόνισαν το νησί ανά τους αιώνες έχουν δημιουργήσει ένα θαυμάσιο υποθαλάσσιο σκηνικό. Εδώ οι έμπειροι δύτες μπορούν να εξασκήσουν το σπορ του «wall diving», την εμπειρία να «πετάς» στο θαλάσσιο κενό σε βάθος 250 μέτρων. 

Νάξος: Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων διαθέτει μια σειρά από ενδιαφέροντα σημεία για κατάδυση, όπως ναυάγια, σπηλιές και υφάλους. Πιο γνωστό είναι το Ναυάγιο «Μαριάννα», ένα φορτηγό πλοίο που βυθίστηκε το 1992 σε βάθος 40 μέτρων, ανάμεσα στη Νάξο και την Πάρο, και αποτελεί πόλο έλξης για έμπειρους δύτες. Το σπήλαιο στον κόλπο της Αγίας Αννας με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες είναι εύκολα προσβάσιμο από δύτες όλων των επιπέδων και φιλοξενεί μια ποικιλία θαλάσσιας ζωής. Τέλος, ο ύφαλος Πλάκα στον όρμο του Καστριού είναι ιδανικός για καταδύσεις και κολύμβηση με αναπνευστήρα και προσφέρει στους δύτες την ευκαιρία να δουν μια μεγάλη ποικιλία ψαριών, κοραλλιών και σφουγγαριών.

Λέρος: Η Λέρος αποκαλείται η «Μάλτα της Ελλάδας» για το πλήθος των ιστορικών ναυαγίων του Β’ Π.Π. που φιλοξενεί κάτω από τα κρυστάλλινα νερά της. Πιο γνωστό το ναυάγιο του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Ολγα» που βυθίστηκε το 1943 στον όρμο Λακκί και είναι εύκολα προσβάσιμο από δύτες όλων των επιπέδων. Στη Λέρο βρίσκονται, ακόμα, τα ναυάγια του αεροσκάφους «Arado», του γερμανικού βομβαρδιστικού «Heinkel 111» και του γερμανικού μεταγωγικού «JU 52».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ