Ανεβάζει τον πήχη του ο χειμερινός τουρισμός

Ιδανικό το μοντέλο των «12 μηνών», αν η χώρα διέθετε τις κατάλληλες υποδομές για να εξυπηρετήσει τα... επιπλέον εκατομμύρια των ξένων επισκεπτών της

Τα αισιόδοξα μηνύματα για τα έσοδα του κλάδου και ο στόχος των 22+ δισ. ευρώ για το 2024 – Τι γράφουν Γάλλοι και Βρετανοί για την Ελλάδα

Ο τουρισμός «12 μηνών» θα αποτελούσε ένα ιδανικό μοντέλο για την ελληνική αγορά, εφόσον και η χώρα διέθετε τις κατάλληλες υποδομές σε όλα τα επίπεδα για να εξυπηρετήσει με την ίδια ποιότητα τα… επιπλέον εκατομμύρια των τουριστών της.

Το παρήγορο είναι ότι, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, η Ελλάδα φαίνεται να κερδίζει ένα από τα στοιχήματα που βάζει με τον εαυτό της, δηλαδή την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ξένα media, όπως η γαλλική «Le Figaro», αναφέρονται σε μια κατακόρυφη άνοδο του αριθμού των ξένων επισκεπτών εκτός (θερινής εννοούν προφανώς) τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο καλός καιρός, με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, προκαλεί ικανοποίηση στους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, σε σχέση με την αύξηση των επισκεπτών του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα, στελέχη μεγάλων ξενοδοχείων επισημαίνουν ότι δεν μπορεί πλέον να γίνεται λόγος «για καλοκαιρινή περίοδο», καθώς η Ελλάδα είναι προορισμός όλο τον χρόνο, ειδικά η Αθήνα. Και μιλούν για ένα πιο χαλαρό είδος τουρισμού, που ενδιαφέρεται για τις ελληνικές παραδόσεις και την ιστορία της χώρας.

Εξηγούν ακόμα ότι η Αθηναϊκή Ριβιέρα εξελίσσεται σε ξεχωριστό προορισμό για πολλούς επισκέπτες και δηλώνουν έκπληκτοι από τη σταθερή ροή των κρατήσεων αυτή την περίοδο, που θεωρείται «πιο αργή».

Το ρεπορτάζ επικαλείται τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, που επιβεβαιώνουν το θετικό πρόσημο: οι εισπράξεις από τον τουρισμό ανήλθαν σε 21,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις Σεπτεμβρίου, δε, έπειτα από δύο μήνες πτώσης, κατέγραψαν αύξηση, σχεδόν στα 3,6 δισ. ευρώ.

Ολα αυτά συνδυάζονται με τις εκτιμήσεις για ένα νέο ρεκόρ στα επίπεδα των 22 δισ. ευρώ στο σύνολο της χρονιάς, ενώ πηγές της αγοράς αποκαλύπτουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση 220 ξενοδοχειακών έργων σε όλη την Ελλάδα για το 2025.

Σε αντίστοιχο ρεπορτάζ της η «DEALnews» έγραφε στην προηγούμενη εβδομάδα για «“Μπαράζ’’ νέων επενδύσεων, αλλά και… ανοικτά μέτωπα» στον ελληνικό τουρισμό, με «νεόδμητες μονάδες οι οποίες “φυτρώνουν’’ σε δημοφιλείς προορισμούς σε όλη τη χώρα».

Ο υπερτουρισμός και οι συνέπειές του έχουν, προς το παρόν, «ξεχαστεί», τουλάχιστον έως το καλοκαίρι, όταν λογικά θα επανέλθουν οι σχετικές συζητήσεις…

Κατά καιρούς δεν λείπουν τα αρνητικά δημοσιεύματα για τον ελληνικό τουρισμό στο εξωτερικό, ούτε όμως και αυτά που πλέκουν το εγκώμιο διάφορων προορισμών, όπως πράττει, για παράδειγμα, τώρα η βρετανική «Mirror» για «το μαγευτικό νησί των Λειψών», το οποίο «λαμβάνει επιτέλους την αναγνώριση που του αξίζει ως ένας απαράμιλλος προορισμός διακοπών».

Το νησί ήρθε, μάλιστα, δεύτερο στη λίστα με τους 10 κορυφαίους αυθεντικούς εξωτικούς προορισμούς διακοπών του Far Away Travel Blog για το 2025, «αλλά πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ιδέα για την ύπαρξή του», σημειώνουν οι Βρετανοί.

Οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 30,3 εκατ. άτομα στο εννεάμηνο του 2024, εντούτοις το δεύτερο μεγάλο στοίχημα, που συσχετίζεται με την προσδοκώμενη αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης ανά επισκέπτη, δεν έχει κερδηθεί.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 9,3%, με τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειωμένη κατά 5,7%.

Μ.Κ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 6/12/2024)

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ