Ένα νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού προκαλεί ανησυχία στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς αναμένεται να θέσει εκτός λειτουργίας μεγάλο ποσοστό ακινήτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της STAMA Greece, το 40% των περίπου 3.500 ενεργών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη κινδυνεύει να αποκλειστεί από την πλατφόρμα. Στο κέντρο της πόλης, το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 15-20%, ενώ στην Αθήνα εκτιμάται στο 20%.
Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο
Η βασική αλλαγή αφορά τα ακίνητα που δεν έχουν χρήση κύριας κατοικίας, όπως πρώην επαγγελματικά ή βιομηχανικά κτήρια, αποθήκες και υπόγεια. Αυτά τα ακίνητα δεν θα πληρούν τις νέες προδιαγραφές για διάθεση μέσω πλατφορμών, αν δεν έχουν τακτοποιηθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2011 ή δεν χαρακτηρίζονται ως κατοικίες κύριας χρήσης.
Οι επαγγελματίες της αγοράς εκφράζουν φόβους ότι πολλά από αυτά τα ακίνητα, που ανακαινίστηκαν τα τελευταία χρόνια, δεν θα στραφούν στη μακροχρόνια μίσθωση, αλλά θα μείνουν ανεκμετάλλευτα.
Οικονομικές επιπτώσεις
Το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους από μικτά συνεργεία του Υπουργείου Τουρισμού και της ΑΑΔΕ, ενώ προβλέπει διοικητικά πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ για μη συμμόρφωση. Παράλληλα, εισάγεται τέλος επιτηδεύματος 600 ευρώ ανά ακίνητο, με τους διαχειριστές να προειδοποιούν για σοβαρές οικονομικές συνέπειες.
Για παράδειγμα, εταιρεία που διαχειρίζεται 50 ακίνητα σε διαφορετικά κτήρια θα κληθεί να καταβάλει 30.000 ευρώ μόνο για αυτό το τέλος. Οι εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν ότι αυτή η επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε οικονομική καταστροφή.
Αγορά Θεσσαλονίκης και προφίλ επισκεπτών
Στη Θεσσαλονίκη, τα 3.500 ενεργά ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης εξυπηρετούν κυρίως Έλληνες επισκέπτες (65%), ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως Βαλκάνιοι. Ο μέσος όρος τιμών ανά διανυκτέρευση κυμαίνεται στα 58-60 ευρώ, αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με τα 100 ευρώ της Αθήνας.
Η πόλη φιλοξενεί περίπου 2,6-2,8 διανυκτερεύσεις μηνιαίως ανά ακίνητο, έναντι 3,4 στην Αθήνα. Οι οικογένειες φαίνεται να προτιμούν αυτό το είδος φιλοξενίας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Αντιδράσεις και προτάσεις
Οι εκπρόσωποι του κλάδου καταγγέλλουν έλλειψη διαβούλευσης εκ μέρους του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ έχουν ήδη προχωρήσει σε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για διάφορα ζητήματα, όπως το τέλος επιτηδεύματος.
Η STAMA Greece τονίζει ότι τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης απέφεραν πάνω από 800 εκατ. ευρώ σε φόρους το 2024, ενώ το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης αγγίζει το 92%. Η αγορά, που αντιπροσωπεύει το 25% της φιλοξενίας στη χώρα, κινδυνεύει να υποστεί σοβαρό πλήγμα αν δεν γίνουν διορθώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο.
Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ