Η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 9,7% την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2024, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Παράλληλα, οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 4,9%, γεγονός που αποδεικνύει τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού μετά από δύσκολες περιόδους.
Πλεόνασμα υπηρεσιών, αλλά αύξηση του ελλείμματος
Παρότι ο τουριστικός τομέας συνέβαλε θετικά στο ισοζύγιο υπηρεσιών, με βελτίωση κυρίως στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο, το συνολικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 510,9 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2023, φτάνοντας τα 11,5 δισ. ευρώ.
Η αύξηση του ελλείμματος αποδίδεται κυρίως στην επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών, λόγω της μείωσης των εξαγωγών κατά 3,6% σε τρέχουσες τιμές (3,3% σε σταθερές τιμές) και της αύξησης των εισαγωγών κατά 1,5% (3% σε σταθερές τιμές).
Ισοζύγιο κεφαλαίων και ανάγκες χρηματοδότησης
Το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε έλλειμμα 34,6 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με το πλεόνασμα της ίδιας περιόδου του 2023. Η αλλαγή αυτή αποδίδεται στη μείωση των καθαρών εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης, καθώς και στην αύξηση των πληρωμών προς άλλους τομείς της οικονομίας. Συνολικά, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων ανήλθε σε 11,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,4 δισ. ευρώ.
Άμεσες επενδύσεις και επενδύσεις χαρτοφυλακίου
Στον τομέα των άμεσων επενδύσεων, καταγράφηκαν καθαρές ροές ύψους 4,8 δισ. ευρώ από μη κατοίκους στην Ελλάδα, ενώ οι απαιτήσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό έφτασαν τα 1,5 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, παρατηρήθηκε αύξηση στις τοποθετήσεις κατοίκων σε ξένα ομόλογα κατά 4,4 δισ. ευρώ και σε μετοχές ξένων εταιρειών κατά 1,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι ξένες επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα αυξήθηκαν κατά 8,9 δισ. ευρώ, ενώ σε εγχώριες μετοχές κατά 2 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ