Ρεκόρ επιβατών για το αεροδρόμιο της Αθήνας

Σε σύγκριση με το 2019, κατέγραψε αύξηση 24,5% στον αριθμό των επιβατών, ενώ η ετήσια σύγκριση με το 2023 έδειξε άνοδο 13,1%.

Το 2024 αναδείχθηκε μια εξαιρετική χρονιά για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σε σύγκριση με το 2019, κατέγραψε αύξηση 24,5% στον αριθμό των επιβατών, ενώ η ετήσια σύγκριση με το 2023 έδειξε άνοδο 13,1%.

Η επίδοση αυτή ανέδειξε το αεροδρόμιο της Αθήνας ως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο στην κατηγορία των ευρωπαϊκών αερολιμένων που διακινούν 25-40 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, ξεπερνώντας ανταγωνιστικούς κόμβους όπως το Μόναχο, η Κοπεγχάγη και το Μιλάνο (MXP).

Εκτός από την Αθήνα, και άλλα ελληνικά αεροδρόμια κατέγραψαν δυναμική πορεία.

Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου σημείωσε αύξηση 18% τόσο σε σχέση με το 2023 όσο και με το 2019.

Η πιο εντυπωσιακή επίδοση, ωστόσο, καταγράφηκε στην Κάσο, όπου η αεροπορική κίνηση αυξήθηκε κατά 161,1% το 2024 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Αυτή η εκρηκτική ανάπτυξη το κατέταξε μεταξύ των πέντε κορυφαίων αεροδρομίων στην Ευρώπη όσον αφορά τον ρυθμό αύξησης επιβατών, σύμφωνα με το ACI Europe (Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης).

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η αεροπορική κίνηση το 2024 ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα κατά 1,8% και αυξήθηκε κατά 7,4% σε σχέση με το 2023, αγγίζοντας συνολικά τα 5 δισεκατομμύρια επιβάτες. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται κυρίως στη διεθνή επιβατική κίνηση, η οποία ενισχύθηκε κατά 8,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αντίθετα, η κίνηση εσωτερικού αυξήθηκε μόλις 2,5% και παρέμεινε 6,3% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019.

Τα αεροδρόμια της ΕΕ και των συνδεδεμένων χωρών (Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ελβετία, Βαλκάνια) σημείωσαν αύξηση 7,8%, ξεπερνώντας άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπου η γεωπολιτική αστάθεια επηρέασε αρνητικά την κίνηση. Ενδεικτικά, τα αεροδρόμια του Ισραήλ (-33,3%), της Ρωσίας (-13,5%) και της Ουκρανίας σημείωσαν σημαντικές απώλειες.

Τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψαν η Ουγγαρία (+18,9%), η Τσεχία (+18%), η Πολωνία (+15,6%) και χώρες του Νότου που βασίζονται στον τουρισμό, όπως η Ιταλία (+14,8%) και η Ελλάδα (+10,1%). Στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Αλβανία (+47,5%), τη Μολδαβία (+46%), τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (+33,8%) και τη Γεωργία (+23,9%).

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ