Παρά το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα της μεγαλύτερης ακτογραμμής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα υστερεί δραματικά στην αξιοποίηση της για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού. Αυτό αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιά, η οποία αναδεικνύει την ανεπάρκεια των επίσημων θέσεων ελλιμενισμού και των μαρινών σκαφών αναψυχής στη χώρα. Η μελέτη αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τον σχεδιασμό του νέου τουριστικού χωροταξικού πλαισίου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η Ελλάδα μπορεί να κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών με 15.015 θέσεις ελλιμενισμού και 60 μαρίνες, ωστόσο η θέση της είναι απογοητευτική όταν συγκριθεί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ενδεικτικό της υστέρησης είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα υστερεί σημαντικά ακόμα και από την Πολωνία, μια χώρα με σαφώς μικρότερη ακτογραμμή. Η Πολωνία βρίσκεται στην έβδομη θέση με 1.310 μαρίνες και περίπου 49.000 θέσεις ελλιμενισμού, με την αναλογία θέσεων προς χιλιόμετρο ακτογραμμής να αγγίζει το 99,59, σχεδόν 100 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη ελληνική (1,10).
Ακόμη και σε σύγκριση με τους άμεσους ανταγωνιστές της στην περιοχή, την Τουρκία και την Κροατία, η Ελλάδα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Η Τουρκία διαθέτει 80 μαρίνες και 20.470 θέσεις ελλιμενισμού, ενώ η Κροατία 167 μαρίνες και 18.179 θέσεις αντίστοιχα.
Από τις 61 χωροθετημένες περιοχές για τουριστικούς λιμένες και μαρίνες στην Ελλάδα, με συνολικά 18.562 θέσεις, λειτουργούν μόλις οι 39, με τις πραγματικά διαθέσιμες θέσεις να ανέρχονται σε 12.336.
Οι προβλέψεις για την επόμενη πενταετία δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, καθώς η μελέτη εκτιμά ότι ο αριθμός των χωροθετημένων μαρινών θα αυξηθεί μόνο κατά μία, ενώ οι εν λειτουργία θα αυξηθούν κατά δέκα, κυρίως λόγω έργων και διαγωνισμών που προωθούνται μέσω των παραχωρήσεων του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου.
Τα ευρήματα της μελέτης αποτελούν ένα ηχηρό καμπανάκι για την ανάγκη αποτελεσματικότερης διαχείρισης και αξιοποίησης των λιμένων και μαρινών στην Ελλάδα. Η υποανάπτυξη του τομέα στερεί από τη χώρα σημαντικά οικονομικά οφέλη από τον θαλάσσιο τουρισμό, έναν τομέα όπου η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.