Οι διακοπές της φτήνιας και ο αργός θάνατος του εσωτερικού τουρισμού
Μεσούντος του θέρους, η καθίζηση μισθών και συντάξεων, αλλά και η επικείμενη έναρξη καταβολής των πρώτων δόσεων φόρων παντός τύπου, ωθούν τους Έλληνες σε τουριστικά πακέτα «ανάγκης», προκειμένου να πάρουν μιαν ανάσα διακοπών.
Έτσι, οι περισσότεροι στρέφονται στα λεγόμενα «all inclusive» πακέτα σύντομων και κοντινών προς την μόνιμη κατοικία τους αποδράσεων του Σαββατοκύριακου, ελαχιστοποιώντας έτσι και το κόστος μεταβίβασης.
Από την άλλη, οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου τονίζουν την τραγικότητα της κατάστασης γενικότερα, αφού η Αγορά έχει κυριολεκτικά «ματώσει» λόγω της ύφεσης -πολλοί μιλούν για «καμένη γη».
Μείωση στον εσωτερικό τουρισμού κά 50%
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Λύσσανδρου Τσιλίδη, προέδρου του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) στην Ελλάδα, ότι κατά την περίοδο που διανύουμε «καταγράφεται κινητικότητα από Έλληνες πελάτες» η οποία μεταφράζεται σε άνοδο κρατήσεων της τάξης του 8-10%.
Ο ίδιος, ωστόσο, επισημαίνει πως στο σύνολο της φετινής χρονιάς παρατηρήθηκε εκ νέου μείωση της τάξης του 30%. Αθροίζοντας μάλιστα τις απώλειες κατά την τελευταία διετία, «υπολογίζεται πως χάθηκαν από τον τουριστικό χάρτη περίπου 1 εκατ. Έλληνες ταξιδιώτες».
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης ανέφερε πως η μείωση του εσωτερικού τουρισμού φθάνει το 50% και η απώλεια τζίρου ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο τζίρος στη συγκεκριμένη Αγορά μειώθηκε από 3 δισ. ευρώ σε 1,5 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε οικονομική ασφυξία εκατοντάδων επιχειρήσεων που συντηρούνταν από τους Έλληνες παραθεριστές όλα ροηγούμενα χρόνια.
Ουσιαστικά δύο είναι οι επιλογές όσων θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα των οικονομικών διακοπών: ‘Η να μειώσουν την χρονική τους διάρκεια ή να ρίξουν το επίπεδο ποιότητας, κάνοντας οικονομία ακόμη και στην… διατροφή! Επομένως οι περισσότεροι προτιμούν την παραδοσιακή λύση άλλων δεκαετιών, δηλαδή την προσφυγή στα χωριά καταγωγής τους, κοντά στον παππού και την γιαγιά. Κι αυτό αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, αλλιώς…
Για τους επιμένοντες εραστές των διακοπών εξωτερικού (περίπου το 40% των Ελλήνων τουριστών) προτιμάται πλέον η λύση των ολιγοήμερων ταξιδιών. Εδώ, ως τόπος προορισμού, την πρωτοκαθεδρία έχει η γειτονική Τουρκία
Τι περιλαμβάνει το all inclusive
Στην τιμή περιλαμβάνονται οι μεταφορές, το κατάλυμα και όλα τα γεύματα, ποτά και άλλες παροχές). Τα περιβόητα «βραχιολάκια» χρέωσης, χαρακτηριστικό όσων κάνουν διακοπές all inclusive, αποτελούν φέτος το καλοκαιρινό «αξεσουάρ» στα χέρια πολλών Ελλήνων και όχι μόνο ξένων τουριστών.
Τα πακέτα all inclusive για Έλληνες αποτελούν ίσως το περισσότερο ζητούμενο προϊόν των τουριστικών γραφείων. Στο «καλάθι» των προσφορών υπάρχουν, πλέον, ξενοδοχεία διαφόρων κατηγοριών σε όλη τη χώρα. Ιδιαίτερα, στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Πιερία, τη Χαλκιδική, την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο, τα Ιωάννινα, την Εύβοια, την Κορινθία, την Αχαΐα και την Ηλεία.
Για την απόλυτα ακριβότερη περίοδο της χρονιάς (25 Ιουλίου-25 Αυγούστου) βρήκαμε πακέτα all inclusive πέντε διανυκτερεύσεων για Έλληνες με 260 ευρώ το άτομο σε ξενοδοχείο τριών αστέρων της Εύβοιας και 340 ευρώ το άτομο σε μονάδα πέντε αστέρων στο Βραχάτι Κορινθίας. Η αντίστοιχη τιμή για ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στη Ζάκυνθο είναι 360 ευρώ το άτομο και σε ίδια κατηγορίας μονάδα της Ρόδου 330 ευρώ.
Μιαν ανάσα από την πρωτεύουσα
Η κρίση ίσως αποδειχθεί ευεργετική για το τουριστικό προφίλ της Αθήνας καθώς η ευρύτερη περιοχή της Αττικής ξαναγίνεται, εξ ανάγκης, προορισμός διακοπών για πολλούς Έλληνες.
Μεγάλη ζήτηση από Έλληνες για διήμερα ή τριήμερα υπάρχει για καταλύματα που απέχουν μια ανάσα από την Αθήνα, στο «τρίγωνο» Εύβοια-Κορινθία-Αργοσαρωνικός. Νησιά όπως η Σαλαμίνα, η Αίγινα και το Αγκίστρι ξαναζούν στιγμές δόξας του απελθόντος καθώς τα προτιμούν χιλιάδες Έλληνες λόγω και του προσιτού εισιτηρίου στα πλοία. Οι Έλληνες ξανάδωσαν ζωή σε ξενοδοχεία σε παραλιακές περιοχές όπως η Κινέττα και ο Μαραθώνας.
Την ίδιας στιγμή οι ξενοδόχοι τρίβουν τα χέρια τους, αφού αρκετοί Έλληνες πελάτες της «τελευταίας στιγμής» σπεύδουν να καλύψουν τα ελάχιστα κενά που αφήνουν τον Αύγουστο οι χιλιάδες ξένοι επισκέπτες. Βέβαια οι κρατήσεις στο παρά πέντε κοστίζουν ακριβά…
Αύρα άλλων εποχών
Την ίδια στιγμή, πολλοί από τους «εγκλωβισμένους» της κρίσης, που θα μείνουν στην Αθήνα, (ξανα)στρέφονται στα πούλμαν που πραγματοποιούν ολιγόωρες εκδρομές για μπάνιο στις παραλίες της Αττικής.
Εναλλακτική του πούλμαν έγινε για πολλούς Αθηναίους η λύση του τραμ με το οποίο φθάνουν στις κοντινές παραλίες του νότιου θαλάσσιου μετώπου της πρωτεύουσας.
Η πλειονότητα των Ελλήνων, ωστόσο, επιλέγουν να κάνουν διακοπές λίγων ημερών ως φιλοξενούμενοι σε εξοχικά σπίτια συγγενών και φίλων. Ταξιδιωτικός πράκτορες έλεγε χαρακτηριστικά: «Παρατηρήστε μόνο πόσα αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα έξω από εξοχικά και θα καταλάβετε τι γίνεται…».